USD 33,98
EUR 37,67
ALTIN 2.728,39
BIST100 9.771

Zincir marketlerde karekod dönemi

Zincir marketlerde yeni bir dönem başlıyor. Gıda işletmelerinin denetim durumunun takip edilmesine olanak tanıyan "Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması’’nın ilk örneğinin hayata geçirildi. Vatandaş markete gittiğinde karekodu okutup, işletmenin en son ne zaman denetlendiğini görebilecek ve bu tüketici için bir güven kaynağı olacak.

Zincir marketlerde karekod dönemi
24 Temmuz 2024 | 10:42
Son Güncelleme:

Tarım Kredi Marketlerinde hayata geçirildi

Bakanlık tarafından gıda işletmelerinin denetlenip denetlenmediğine dair oluşturulan karekod uygulaması ‘Tarım Kredi Marketlerinde hayata geçirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Biz bütün vatandaşlarımızdan gıda üretimi, satışı yapan ve toplu tüketim yerlerinde bakanlığımızın denetim detaylarını gösteren bu karekodu aramalarını istirham ediyoruz." dedi.

Uygulama işletmelere tanıtıldı

Bakan Yumaklı, gönüllülük esasında kullanılacak uygulamaya işletmelerin yoğun talep göstereceğini düşündüklerini belirterek, "Çünkü her işletme, kendisinin bu anlamda akredite olup olmadığının da bir göstergesi olarak bu uygulamayı vatandaşlarımızla paylaşmış olacaktır. Biz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin gıda ve içecek birimleriyle, konseyleriyle yakın ilişki ve iletişim içerisindeyiz. İşletmelerin de ilgili birimlerini davet ederek, onlara bu uygulamayı tanıttık." ifadelerini kullandı.

Tüketici için güven kaynağı

776 bine yakın gıda işletmesi olduğunu dile getiren Bakan Yumaklı, "Ben umuyorum ki en kısa zamanda bu işletmelerin ekseriyeti bu uygulamayı hayata geçirmiş olacaklar. Bir tüketici olarak markete gittiğimde bu karekodu okutup, buranın en son ne zaman denetlendiğini gördüğümde tabii ki bu benim için bir güven kaynağı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

KAREKOD UYGULAMASI NASIL KULLANILIR?

Öncelikle "Tarım Cebimde" uygulamasının cep telefonuna indirilmesi gerekiyor. Daha sonra "Gıda Kontrol" sekmesinden "İşletme Denetim Sorgulamanın seçilmesi gerekiyor. İşletmede bulunan karekodun okutulmasıyla denetim sonuçlarına ulaşılabiliyor.

Vatandaş tüm bilgiye ulaşabilecek

Ayrıca, Bakanlık tarafında hazırlanan ve her bir işletmeye özel karekod içeren görsel, gıda işletmelerince gönüllü olarak "https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/" internet adresinden indirilip tüketicilerin görebileceği yerlerde sergilenebilecek. Karekod, Tarım Cebimde uygulamasından sorgulandığında işletmeye ait; kayıt/onay numarası, unvan, adres ve işletmede yapılan en son denetim tarihi bilgilerine ulaşılabilecek.