USD 34,60
EUR 36,55
ALTIN 2.946,49
BIST100 9.623

Yüz yıllık tarih ortaya çıktı

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde küresel iklim farklılığının tesiriyle su çekilmesi artarken, hemen hemen yüz senelik balıkçı iskelesi ilk defa su üstüne çıktı.

Yüz yıllık tarih ortaya çıktı
01 Ekim 2021 | 11:24
Son Güncelleme:

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın gerçekleştirdiği uzay fotoğraf yarışmasıyla ismini dünyaya tanıtan Van Gölü, küresel iklim değişikliği sebebiyle yaşanan aşırı kuraklıkla gündem oldu.

Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte yağışların azalması Van Gölü'ndeki su kaybını gittikçe artırdı. Kapalı bir havzada bulunması sebebiyle diğer göllere kıyasla kuraklıktan daha çok nasibini alan Van Gölü'nde hemen hemen yüz senelik balıkçı iskelesi gün yüzüne çıktı. İskelenin ahşap fore kazıklarının ortaya çıkması, göldeki su kaybını bir defa daha gözler önüne serdi.

"VAN GÖLÜ 800 BİN YILLIK DEVASA BİR GEÇMİŞE SAHİPTİR"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Van Gölü'nün yağışlara bağlı olarak su seviyesinin sürekli değişkenlik gösterdiğini belirtti. Bazı zamanlarda su seviyesinin alçaldığını, bazı zamanlarda ise bu seviyenin yükseldiğini ifade eden Akkuş, "Van Gölü 800 bin yıllık devasa bir geçmişe sahiptir. 800 yıl boyunca Van Gölü'nün su seviyesi şimdinin çok daha altına düşmüş ve çok daha yukarısına çıkmıştır. Öyle olmuş ki Van Gölü, Tatvan açıklarında küçük bir su birikintisi haline gelmiştir. Ama öyle zamanlar gelmiş ki su seviyesi şimdinin 150 metre kadar üstüne çıkmıştır. Bu dönemde Van Gölü bir çekilme yaşıyor. Bu çekilmeyle beraber geçmişteki balıkçı iskeleleri ortaya çıkıyor" dedi.

"VAN GÖLÜ 800 BİN YILLIK DEVASA BİR GEÇMİŞE SAHİPTİR"

Van Gölü'nün çekilmesiyle beraber bugün göl kenarındaki birçok balıkçı barınağının neredeyse kullanılamaz hale geldiğine dikkat çeken Akkuş, "Balıkçılar bu limana girip çıkmada zorluklar yaşıyor. Gölün daha önce düşük olduğu seviyedeki balıkçı limanları ortaya çıkıyor. Bu bir değişim ve bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor" diye konuştu.

"KURAKLIK ÖZELLİKLE BU SENE VAN GÖLÜ'NDE CİDDİ SIKINTILARA YOL AÇTI"

Van Gölü'nde uzun yıllardır araştırmalar yapan Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol ise, göldeki çekilmeyle birlikte bazı yerlerde yapıların ortaya çıktığını söyledi. Çekilmeyle birlikte fore kazıklarının çakılı olduğu iskelelerin gün yüzüne çıktığını dile getiren Birol, "Van Gölü'nde 1,5 metreye yakın bir düşüş söz konusudur. Bu da bizi korkutmuyor değil, inşallah ekosisteme zarar vermeyecektir. Kuraklık özellikle bu sene Van Gölü'nde ciddi sıkıntılara yol açtı" şeklinde konuştu.

İskele Mahallesi'nde yaşayan Ömer Baran isimli vatandaş da, 2-3 ay içerisinde Van Gölü suyunun 60 metre civarında çekildiğini belirtti. Baran, ahşap iskelenin uzunca yıllar sonra ilk kez su yüzeyine çıktığını ve bu durumdan endişe duyduklarını kaydetti.