USD 34,19
EUR 38,04
ALTIN 2.907,77
BIST100 9.666
Yüce: Gelin yeniden tarih yazalım - Sayfa 6

Yüce, “Büyük Balkan” fotoğrafına Sakarya’nın ev sahipliği yapmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “500 yıllık tarihi geçmişimiz, 100 yıllık ayrılık ve hasretten sonra Büyük Balkan buluşmasında gönülleri birleştirmek için Sakarya’da toplandık. Biz kardeşiz. Biz birlikte güçlüyüz. Kafkaslardan Balkanlara, 72 milletin bir arada kardeşçe yaşadığı şehrimizde ikamet eden tüm muhacirler ve bir araya geldikleri sivil toplum kuruluşları bizim kültürel sermayemizdir, başımızın tacıdır. Srebrenitsa’dan Şahoviçi katliamına, Reçak’tan Likoşan’a, Çamerya’dan Belene kamplarına kadar katledilen insanların tek suçu vardı o da Arnavut, Türk, Boşnak fark etmeksizin sadece Müslüman olmalarıydı” ifadelerini kullandı.

Yüce: Gelin yeniden tarih yazalım - Sayfa 7

Balkanlar’ın temsilcilerine ‘Tarih bizi geri çağırıyor, gelin yeniden tarih yazalım’ çağrısı yapan Başkan Yüce şöyle dedi: “Bilge Kral Aliya’nın dediği gibi ‘Bizi toprağa gömdüler ama tohum olduğumuzu bilmiyorlardı.’ Birbirinden ayrı düşmüş kardeşlerin hasretle buluşması gibi yüzyıl sonra yeniden birlikteyiz ve daha güçlüyüz. 3 gün sürecek olan panel, sergi ve çalıştayımız olacak. Ayrıca mahalle buluşmalarımızda hasret gidereceğiz. Hatıralarımızı, acılarımızı, sevinçlerimizi paylaşacağız. Çünkü ortak geleceğimiz ve ortak menfaatlerimiz için tarih izi geri çağırıyor. Gelin hep birlikte yeniden bir tarih yazalım. Mostar’dan Drina Köprüsüne, Tuna Boylarından Şar Dağlarına, Akovadan Vardar Ovasına gönüllerimizi birleştirelim”

Yüce: Gelin yeniden tarih yazalım - Sayfa 8

Arnavutluk’tan gelen Vakıf Başkanı Tahir Zenelhasani, “Türk ve Arnavut halkı olarak sarsılmaz, önemli dostluklar kuruyoruz. Sakarya’nın organize ettiği bu program dostluklarımızın pekişmesi adına çok önemlidir” derken Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic, “Bizler Türkiye’yi her zaman ana vatan olarak görüyoruz. Ortak tarihimiz var. Balkanlar Türkiye’nin yalnızca emaneti değil aynı zamanda vacibidir. 21 sene önce yanan bir ampul sadece Türkiye’yi değil tüm Dünya’yı aydınlatmaya başladı. Türkiye’nin gücü güçlü liderinden geliyor” dedi.

Yüce: Gelin yeniden tarih yazalım - Sayfa 9

Sırbistan Sancak’tan gelen Nusret Gusınac ise, “Bu tür organizasyonlar kardeşlerin buluşmasına teşvik ediyor. Bu buluşmalarla birlikte olmamız ne kadar önemli olduğunu tekrar anlamış bulunmaktayız” derken Preşeva, Bujanovc, Medveqe İslam Birliği Başkanı Nexhmedin Ademi de “Müslüman Arnavutlar olarak Osmanlı Medeniyetine aitiz. Ortak tarihimiz, değerimiz ve şehitlerimiz var. Yemen’de, Çanakkale’de şehitler verdik. Her zaman beraberdik. Yine bugün burada beraberiz” ifadelerini kullandı.