USD 35,49
EUR 36,48
ALTIN 3.081,85
BIST100 9.978

YEŞİL ÇAYIN BİLİNMEYEN FAYDALARI

Tarihsel olarak, yeşil çay başlıca Çin, Japonya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da tüketilmiştir. 2000 yılından itibaren sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı tüketimi tavsiye edilmektedir. Son 20 yıldır, insan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin bilinirliğinin artması nedeniyle yeşil çay üzerindeki ilgi giderek artmış ve tüketimi de yaygınlaşmıştır.

Yeşil ve siyah çay, camellia sinensis bitkisinden üretilir. Aynı bitkiden üretilen bu iki çay çeşidinin üretim süreçleri farklıdır. Yeşil çay fermente olmadan taze hasat yapraklarının buharla pişirilmesiyle elde edilir. Siyah çay ise fermente edilir, tamamen oksitlenerek elde edilir. Oksitlenme işlemi sonucunda bitkinin sağlığımız için yararlı etkilere sahip polifenol içeriği azalır. Bu yüzden yeşil çay, siyah çaya göre daha çok polifenol içerir.

Yeşil çayın sağlık üzerindeki olumlu etkileri düşünüldüğünde ilk olarak kilo kaybına yardımcı etkisinin olması düşünülmektedir. Fakat yeşil çay tüketiminin kardiyovasküler hastalıklardan, hipertansiyona kadar, insülin direncinden osteoporoz ve diş sağlığına kadar sağlık üzerinde bilinmeyen birçok faydası bulunmaktadır.

-Kardiyovasküler Hastalıklara Etkisi

Yeşil çay, kan pıhtılaşmasını engelleyerek damar tıkanıklığı oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Yeşil çayın içerdiği kataşinler, kolesterolün bağırsak emilimini azaltır. Böylece karaciğerdeki kolesterol içeriği azalmış olur. Yeşil çay tüketiminin kan kolesterol seviyelerine etkisini belirlemeye yönelik bir çalışma yapılmış. Çalışmada kolesterol seviyeleri yüksek olan hastalara 12 hafta boyunca yeşil çay ekstresi verilmiş. Çalışma sonucunda yeşil çay ekstresinin total ve LDL kolesterol seviyelerini anlamlı düzeyde azalttığı bulunmuştur.

-Hipertansiyona Etkisi

Yeşil çay içerdiği flavonoidler sayesinde vazodilatör(kan damarlarının genişlemesi) etkiye sahiptir. Yeşil çay tüketimi, damarların genişlemesini sağlayıcı bir etki göstererek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bu etkisinden dolayı hipotansif bireylerin günlük doz miktarına dikkat ederek tüketmesi gerekir.

-Kan Glikoz Dengesine Etkisi

Yeşil çay bağırsakta glikoz taşınmasını inhibe edici etki gösterir. Kataşinler, glikoz toleransını arttırır ve glikozla uyarılan insülin sekresyonunu arttırır. Farelerde yapılan çalışmalara göre diyabetik farelerde yeşil çay tüketimiyle birlikte daha düşük plazma glikoz seviyeleri görülmüştür.

-Osteoporoz Hastalığına Etkisi

Flor içeren yeşil çayın önemli miktarda fitoöstrojen ve flavanoid içermesinden dolayı kemik mineral yoğunluğu arttırıcı ve kemik doku kaybını engelleyerek osteoporoz hastalığını önleyici etkiye sahiptir.

-Kilo Kaybın Etkisi

Yeşil çay içerdiği kataşinler ve kafeinle birlikte enerji metabolizmasında bir takım fizyolojik reaksiyonu etkileyerek termogenezi (vücudun ısısının artması ) ve yağ oksidasyonunu arttırıcı etki gösterir. Termogenezin artmasıyla metabolizma hızımız artmış olur. Yağ oksidasyonunun artmasıyla birlikte ise organizmadaki yağ yakımı artar. Böylece ağırlık kaybına neden olur. Yapılan araştırmalarda yeşil çayın içeriğinde bulunan kateşinlerin, vücutta kalori yakımını arttırıp, bel çevresindeki yağları azalttığı görülmüştür

-DİKKATLİ TÜKETİN-

Antikoagülan ilaçlar kullananlar (kanın pıhtılaşmasını önleyen)

Hipotansif bireyler

Aritmi tanılı hastalar

Hamileler

-TÜKETİM ÖNERİSİ-

Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa günde 2 kupa yeşil çay tüketebilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar