Yeni sosyal alanlar ve satış merkezi
Doğal güzelliğin keşfedilmesi için hazırlanan 4 kilometrelik ahşap yürüyüş alanı onarılarak uzatıldı. 200’den fazla kuş türü, pek çok yaban hayvan cinsi ve 74 familyadan bitki ile saksonu barındıran, 23 bin metrekare toplam alan ve 7 kilometre uzunluğa sahip longoz yeni yüzüyle açıldı. Açılış kurdelesini Başkan Yüce ve protokol üyeleri hep birlikte dualar eşliğinde kesti. Açılışta Başkan Yüce’nin yanı sıra Nijerya’nın başkenti Abuja Valisi Abubakar Sani Bello ile beraberindeki heyet, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş, Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, Karasu Esnaf Odası Başkanı Cihan Emre, ilçe belediye başkanları, AK Parti ilçe teşkilat başkanları ve çok sayıda katılımcı yer aldı. Başkan Yüce ve katılımcılar açılış sonrasında longozda yapımı tamamlanan tesis alanlarını inceledi ve ahşap yürüyüş bölümünde doğal cenneti dolaştı.
Acarlar Longozu kapılarını yeniden açtı
Açılış kurdelesini kesen Başkan Ekrem Yüce, Türkiye’nin 2. büyük su basar ormanı, dünyanın nadir güzelliğe sahip longozlarından olan Acarlar Longozu’nun dünya tarafından keşfedilmesi için hummalı bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Yüce kilyos düğmesi, sığırkuyruğu, İstanbul kardeleni gibi dünyada koruma altına alınmış bitkilerin yetiştiği doğa harikasının geleceğe aktarılması ve dünyanın gezip, görebileceği turizm merkezine dönüştürülmesi için çalıştıklarını vurguladı. Bu doğal mekanın ‘1. Derece Doğal Sit Alanı’ olduğuna dikkat çeken Yüce, oldukça hassas olan bu ekosistemin keşfedilmesi için önemli düzenlemeler yaptıklarını ve Acarlar Longozu’nun kapılarının son haliyle dünyaya açıldığını ifade etti.
Sakarya bir doğa harikası
Başkan Ekrem Yüce, Sakarya’nın doğal harikalardan oluşan bir şehir olduğunu hatırlatarak, “Sakarya’mızın nadide güzelliği olan Acarlar Longozunun yenilenen yüzüne ‘Hoş geldiniz!’ Şehrimizin her köşesinde kültürel değerlerine ve doğal güzelliklerine rastlıyoruz. Bu eşsiz güzelliklere sahip Sakarya’mızın yaylaları, ormanları, mesire alanları, longozu, denizi, kumsalı, gölleri, tarihi eserleri, nehir ve ırmakları keşfedilmeli, değeri bilinmelidir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bu doğa harikası şehrimizin değerini biliyoruz. Yok olmaması için elimizden gelen gayreti gösteriyor, nesilden nesile aktarılması için yenileme işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bu işlemler sonucunda sadece Sakarya’nın değil, Türkiye'nin gezilip görülmesi gereken turistik noktalarından biri haline getiriyoruz. Hem Sakarya’dan hem de çevre illerden pek çok ziyaretçiyi ağırladığımız, şehir merkezine yaklaşık 60 km uzaklıkta olan Acar Longozu, ülkemizin 2. en büyük su basar ormanıdır” dedi.
“Oldukça hassas bir ekosisteme sahip”
Acarlar Longozu’nun dünyanın önde gelen su basar ormanlarından olduğunu belirten Yüce, “Longoz içerisinde pek çok bitkinin yanında kilyos düğmesi, sahil sığırkuyruğu ve istanbul kardeleni gibi 3 endemik tür bulunuyor. Longozumuz bu nadide bitkilerin yanında; 74 familya, 187 cins ve bu cinslere ait 226 taksona ev sahipliği yapmaktadır. Longozumuzun alanı yaklaşık 23 bin 200 km² iken genişliği 1250 metreye kadar çıkmaktadır. Derinliği mevsimine göre değişkenlik gösterirken 5 m’ye kadar çıkmaktadır. Birazda bu doğa harikası Acarlar Longozumuzdan bahsedelim; 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında, Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında, TR111 kod ile Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanları Listesi‘nde kayıt altına alınmış bir alandır. Bu nedenle oldukça hassas bir ekosisteme ve doğal kaynaklara sahip bir bölgedir. Şehrimizin en önemli doğa harikalarından ve dünyanın önde gelen su basar ormanlarından biri olarak kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.