USD 34,54
EUR 36,01
ALTIN 3.005,46
BIST100 9.550
"Yenidoğan Bebekler İçin Tehlike: Felç Riski Başlıyor!" - Sayfa 7

Hemen doğumdan sonra yapılan bilinçsiz müdahaleler büyük riskler taşıyabilir. Bebeklerin büyüme ve gelişim süreci göz önünde bulundurulmalı, eğer beslenme veya ileriki dönemlerde konuşma fonksiyonlarına engel teşkil edecek bir durum varsa, bu müdahale yapılmalıdır. Ancak dil bağının kesilmesi kararı, ailenin bilgilendirilmesi ve sürecin dikkatlice planlanmasıyla gerçekleştirilmelidir” şeklinde konuştu.

"Yenidoğan Bebekler İçin Tehlike: Felç Riski Başlıyor!" - Sayfa 8

Yanlış müdahaleler geri dönülmez sonuçlara yol açabiliyor
Konu ile alakalı ebeveynleri uyararak dikkat etmesi gereken noktalara da değinen Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Özkan, “Yeni doğan bebeklerde dil bağına neşter ile kesi yapılması başka bir risk olan kanama probleminin oluşmasıyla soluk borusuna kaçmasına yol açabilmesidir. Bu sebeple dil bağı alınması (Frenektomi) işleminin lazerle yapılması, lazerin kanama durdurma özelliğinden yararlanılarak bebeğin işlem sonrasında rahat geçirmesini sağlar. Dil bağı normalde ağrılı bir operasyondur ancak yenidoğan bebeklerde lazerle dil bağı alınması ağrıyı azaltmasıyla birlikte erken iyileşmeyi sağlamaktadır. Dil bağı teşhisi konulan bebeklerde, operasyonun doğru zamanda ve alanında uzman hekimler tarafından yapılması hayati önem taşır.

"Yenidoğan Bebekler İçin Tehlike: Felç Riski Başlıyor!" - Sayfa 9

Aileler, bu tür operasyonlar için mutlaka bir diş hekimi veya ağız diş ve çene cerrahisi uzmanına başvurmalı ve aceleci kararlar vermekten kaçınmalıdır. Yanlış müdahalelerin felç gibi geri dönülmez sonuçlara yol açabileceğini unutmamalıyız.

"Yenidoğan Bebekler İçin Tehlike: Felç Riski Başlıyor!" - Sayfa 10

Ancak yanlış müdahalede, operasyon riski büyük olduğundan, ailelerin bu konuda bilinçli ve dikkatli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.