USD 34,29
EUR 37,03
ALTIN 3.029,35
BIST100 8.908

"Yenidoğan Bebekler İçin Tehlike: Felç Riski Başlıyor!"

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Özkan, yenidoğan bebeklerde sıkça karşılaşılan dil bağı sorununa zamanında ve doğru müdahale edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

27 Ekim 2024 | 12:18
Son Güncelleme:
"Yenidoğan Bebekler İçin Tehlike: Felç Riski Başlıyor!" - Sayfa 1

Konu ile alakalı ebeveynlere kritik uyarılarda bulunan Özkan, “Dil bağı operasyonu, sanıldığından çok daha hassas bir işlem. Yanlış bir müdahale, bebeğin dilinin felç kalmasına sebep olabiliyor” dedi.

"Yenidoğan Bebekler İçin Tehlike: Felç Riski Başlıyor!" - Sayfa 2

Dili ağız tabanına bağlayan; konuşma, yutkunma, beslenme, tat alma ve ağız içi temizliğinden sorumlu olan dil bağı sorunu ile yenidoğan bebeklerde sıkça karşılaşılıyor. Zamanında ve doğru müdahale edilmeyen bu sorunun ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Özkan, dil bağı operasyonunun risklerine ve bu işlemin doğru şartlar altında yapılması gerektiğine dair ebeveynlere uyarılarda bulundu. Dil bağı operasyonunun, sanıldığından çok daha hassas bir işlem olduğunu ifade eden Özkan, yanlış bir müdahalenin bebeğin dilinin felç kalmasına sebep olabileceğini aktardı.

"Yenidoğan Bebekler İçin Tehlike: Felç Riski Başlıyor!" - Sayfa 3

Yanlış müdahale felç riskini artırıyor
Dil altı tendonun kısalığı durumunda bebeklerin ağız sağlığı, emme, beslenme, konuşma bozukluğu, üst solunum yolu enfeksiyonuna yatkınlığı ve hatta büyüme ile gelişim sorunlarına da yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Özkan, özellikle yenidoğan bebeklerin dil bağı operasyonlarını gerçekleştirmesinin risklerine dikkat çekti.

"Yenidoğan Bebekler İçin Tehlike: Felç Riski Başlıyor!" - Sayfa 4

Operasyonu, ağız diş ve çene cerrahisi alanında uzman hekimlerin yapması gerektiğini tavsiye eden Özkan, “Bebeklerde dil bağı fark edilmez veya yanlış müdahale edilirse ciddi komplikasyonlar doğurabilir. Bu sadece ağız içi sorununun ötesinde genel sağlık gelişimini ömür boyu etkileyebilecek hayati bir problem haline gelebilir.