USD 34,13
EUR 38,14
ALTIN 2.913,02
BIST100 10.030

Yeni Zelanda'da Gagası Olan Hayalet Köpek Balığı Keşfedildi

Okyanusun derinliklerinde, Yeni Zelandalı bilim insanları hayalet köpek balıklarının yeni bir türünü keşfettiklerini duyurdu.

Yeni Zelanda'da Gagası Olan Hayalet Köpek Balığı Keşfedildi
24 Eylül 2024 | 19:08
Son Güncelleme:

Yeni Zelanda'daki bilim insanları, okyanusun derinliklerinde hayalet köpek balıklarının yeni bir türünü keşfetti. Wellington'daki Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü (NIWA), "Australasian Narrow-nosed Spookfish" adı verilen bu yeni türün Avustralya ve Yeni Zelanda'nın derin sularında yaşadığını duyurdu.

Araştırmacılar, bu ilginç canlıları Yeni Zelanda'nın Güney Adası yakınlarında bulunan Chatham bölgesinde keşfetti. Hayalet köpek balıkları, köpek balıkları ve vatozlarla akraba olup, iskeletleri tamamen kıkırdaktan oluşan farklı bir balık grubuna aittir.

Bu tür, "spookfish" olarak da biliniyor ve ürkütücü siyah gözleri ile pürüzsüz, açık kahverengi derisiyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 2,600 metre derinliklere inebilen bu balıklar, gaga benzeri ağızlarıyla deniz tabanındaki kabuklularla besleniyor.

NIWA araştırmacısı Brit Finucci, hayalet köpekbalıklarının okyanus tabanında yaşamaları nedeniyle gözlemlenmesinin zorluğuna dikkat çekti. Bu durum, bu türlerin biyolojisi ve korunma durumları hakkında bilgi edinmeyi zorlaştırıyor. Finucci, yeni türe büyükannesinin anısına "Harriotta avia" adını verdi.