USD 34,08
EUR 38,03
ALTIN 2.836,73
BIST100 9.976

Yengeç ve ıstakoz neden canlı pişirilir?

Kabuklu deniz canlıları henüz canlıyken pişirilir. Peki neden? İşte ayrıntılar...

Yengeç ve ıstakoz neden canlı pişirilir?
26 Ağustos 2024 | 13:04
Son Güncelleme:

Istakozlar neden canlı pişirilir?

Çünkü ıstakozların etlerinde öldüklerinde hızlı bir şekilde toksik madde salgılayan bakteriler bulunuyor. Hal böyle olunca yenmesi imkansız hale geliyor.

Yengeç neden canlı pişirilir?

Tıpkı ıstakoz gibi yengecin de öldükten sonra toksin yayma gibi bir özelliği var. Bu sebeple genellikle yengeçte ıstakoz gibi canlı canlı pişiriliyor.
Istakozlar pişirilirken acı çekiyor mu?

Istakozların komplike bir beyin yapıları olmadığı için acıyı bizim duyduğumuz gibi duymazlar. Dokularında meydana gelen hasara fiziksel ve hormonal tepki verirler, kaçıp kurtulma refleksi gibi. Yani özetle ıstakozlar pişirildiklerini hissediyorlar.

Istakoz nasıl pişirilir? Püf noktaları nelerdir?

Öncelikle ıstakozun canlı olması gerekir. Bol tuzlu kaynar suyun içinde portakal, limon gibi aroma vericiler eklendikten sonra bütün halinde ıstakoz suya atılır. Yarım kilo ağırlığındaki ıstakoz yaklaşık olarak 10 dakika haşlanır. Pişen ıstakoz sudan çıkarıldıktan sonra kabukları kırılarak, yanında erimiş ve köpükleri alınmış tereyağıyla servis edilir.

Yengeç nasıl pişirilir?

Tıpkı ıstakoz gibi yengeçte öncelikle bol tuzlu ve kaynar suda yaklaşık 10 dakika kaynatılır. Ardından zeytinyağı, sarımsak ve limonun olduğu bir sosla servis edilir.