"Kalın ve boz renkli post yapısına sahip"
Kangalın en önemli özelliğinin post yapısı olduğuna dikkat çeken Özşensoy, “Post yapısı Asya'nın toprak rengi yani boz rengindedir. Killi beyaz, sarı, krem ve kızıl rengi gibi farklı renk varyasyonları da bulunmaktadır. Kangal çoban köpeğinin en önemli özelliğinden bir tanesi ise derisinin 2 katmandan meydana gelmesidir. Üst katmanı uzun ve seyrek tüylerden, alt katmanı ise kısa ve sık tüylerden meydana gelir.
Bu mevsimlerde tüy gayet normaldir. Üzerindeki seyrek tüyleri döktüğü zaman altındaki sık tüyler gözükmeye başlıyor. Bundan dolayı ise rengin değiştiğini görebiliyoruz. Kangallar kendilerini her mevsime adapte edebiliyorlar. Özellikle kış ayına en uyumlu ırktır ve yaz ayına da kendisini adapte edebiliyor. Türkiye'nin her yerinde küçükbaş hayvan yetiştirilen her yerde bu hayvanı görebiliyoruz. Kafa, göğüs ve göğüs yapısının heybetli olmasından dolayı aslana benzetiliyor. Kangallar orduda, emniyette ve bekçilik görevinde de kullanılmaktadır. Yabani hayvanlara karşı korumak için Kangallar, yakın bir zamanda İtalya'ya gönderildi. Kangal çoban köpekleri eğitilmeye çok müsaittir.
Bir hocamızın yaptığı yapay zeka çalışmasında küçük Kangalların çok cesur oldukları, korku anına hemen adapte olmaları ve eğitilmeye daha yatkın oldukları tespit edildi. Genetik yapıları ile ilgili hiç çalışma yapılmamış. Bu çalışmaların yapılması önemlidir" ifadelerine yer verdi.