USD 33,98
EUR 37,67
ALTIN 2.728,39
BIST100 9.771

Yapay Zeka ve Deepfake Tehlikesi Büyüyor

İnternet kullanıcılarının %39'u yapay zeka ile oluşturulmuş görsel içeriklerin gerçek olup olmadığını ayırt edemiyor.

Yapay Zeka ve Deepfake Tehlikesi Büyüyor
21 Temmuz 2024 | 10:19
Son Güncelleme:

Deepfake, yapay zeka kullanılarak manipüle edilen ses ve görüntüleri tanımlıyor. Bu teknoloji, gerçeğe çok yakın sahte içeriklerin oluşturulmasını sağlayarak dezenformasyonun artmasına neden oluyor. Sosyal medya platformlarında sıklıkla kullanılan deepfake videoları, siyasetten bilime birçok ünlü ismin sahte görüntülerini dolaşıma sokuyor.

Manipülasyon ve Dolandırıcılık İçin Kullanılıyor

Deepfake videoları paylaşanlar, kimi zaman etkileşim almayı, kimi zaman da siyasi manipülasyonu hedefliyor. Son dönemde bu videolar sıkça dolandırıcılık faaliyetlerinde de kullanılıyor. Toplumda öne çıkan kişilerin sahte videolarıyla insanlara yatırım tavsiyeleri yapılıyor ve birçok insan bu yolla dolandırılıyor.

Kullanıcıların Ayırt Etme Yetisi Düşük

Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nin araştırmasına göre, kullanıcıların %61'i yapay zeka tarafından oluşturulmuş görsellerin gerçek olup olmadığını anlayabiliyor. Ortalama 10 kullanıcıdan 4'ü ise yapay zekayla oluşturulan içerikleri gerçek sanıyor. Uzmanlar, sahte videoları ayırt etme oranının beklenenden çok daha düşük olduğunu belirtiyor.

Deepfake İçerikleri Anlama Rehberi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Media Lab, kullanıcılara "deepfake" içerikleri anlayabilmeleri için şu tavsiyelerde bulunuyor:

Yüz Değişikliklerine Dikkat: Yüze, yanaklara ve alın bölgesine dikkat edin. Cilt fazla pürüzsüz mü yoksa fazla kırışık mı görünüyor? Cildin yaşlılığı, saç ve gözlerin yaşlılığı ile uyumlu mu?

Gözler ve Kaşlar: Gözlüklere dikkat edin. Gözlüklerde herhangi bir parlama var mı? Kişi hareket ettiğinde parlamanın açısı değişiyor mu?

Yüz Kılları: Yüz kıllarına dikkat edin. Deepfake içeriklerde bir bıyık, favori veya sakal eklenebilir ya da çıkarılabilir.

Dudak Hareketleri: Kişinin yeterince mi yoksa fazla mı göz kırptığına odaklanın. Dudak hareketlerinin doğal olup olmadığına dikkat edin.