USD 38,16
EUR 43,68
ALTIN 4.076,30
BIST100 9.266
X’te Yeni Akım: “Grok Bu Doğru Mu?” Sorusu Tartışma Yarattı - Sayfa 3

Grok, Doğrulama Merkezi Olarak Görülüyor
ADEO Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, yapay zekânın yanıtlarının kesin bilgi gibi kabul edilmesinin yanlış olduğunu belirterek Grok’un bir sohbet robotu olduğunu hatırlatıyor. 

X’te Yeni Akım: “Grok Bu Doğru Mu?” Sorusu Tartışma Yarattı - Sayfa 4

Çahmutoğlu, Grok’un ilk başta fazla ilgi görmediğini, ancak profil görselleştirme ve haber analizi gibi özelliklerin eklenmesinin ardından dünya genelinde kullanımının arttığını söylüyor. Türkiye’de de ciddi bir ilgi oluştuğunu dile getiren Çahmutoğlu, “X üzerindeki yorumlarda en çok gördüğümüz mesajlardan biri ‘Grok bu doğru mu?’ ifadesi. Türk kullanıcılar Grok’a doğrulama amacıyla soru soruyor. Ancak burada asıl sorun verilen yanıtların sorgusuz kabul edilmesi” diyor.

X’te Yeni Akım: “Grok Bu Doğru Mu?” Sorusu Tartışma Yarattı - Sayfa 5

“Yanlış Cevaplar Tehlike Yaratabilir”
Çahmutoğlu, yapay zekânın da hata yapabileceğini vurgulayarak, Grok’un özellikle toplumsal olaylar ve siyasi konular gibi hassas meselelerde yanıtlarının dikkatle ele alınması gerektiğini belirtiyor. “Sosyal medyada önünüze düşen bir son dakika haberini Grok’a sormak yerine daha güvenilir olan basın kuruluşlarına ya da birincil kaynaklara bakmamız daha uygun olur. Grok’un Türkiye’de de amacına uygun şekilde kullanılabilmesi için sosyal medyada bir farkındalık oluşması şart.”

X’te Yeni Akım: “Grok Bu Doğru Mu?” Sorusu Tartışma Yarattı - Sayfa 6

Grok’un Görevi Doğrulama Değil
Ersin Çahmutoğlu, Grok’un doğrulama merkezi olarak kullanılmasının doğru olmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Başta da belirttiğimiz gibi Grok bir yapay zeka sohbet robotu… Evet bazı durumlarda, özellikle yaygın hale gelmiş kimi iddia ve haber değeri taşıyan gelişmeleri analiz etmek adına kullanışlı olabilir. Fakat bu her şeyi doğru bileceğine dair bir inanç gerçeği yansıtmıyor. İlerleyen zamanlarda Grok’a bir teyit mekanizması özelliği eklenirse belki o zaman daha doğru paylaşımlar öne çıkabilir. Ancak o zaman dahi farklı kaynaklardan da doğrulama yapmak gerekir. Çünkü sosyal medyada çoklu karşılaştırma yaklaşımı her zaman ve her durumda daha doğru sonuçlar verir.”

Yorum yapmak için tıklayınız
Close menu