USD 34,60
EUR 36,35
ALTIN 2.927,37
BIST100 9.660

Vergide yeni dönem başlıyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile vergi sisteminde önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerle doğrudan vergilerin payının artırılması, vergiye uyumun sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi hedefleniyor.

Vergide yeni dönem başlıyor!
28 Temmuz 2024 | 12:54
Son Güncelleme:

Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yasanın getirdiği düzenlemeler arasında, vergi dairesinin bilgisi dışında kayıt dışı faaliyet göstererek vergi ziyaına neden olanlara kesilecek vergi ziyaı cezasının yüzde 50 oranında artırımlı uygulanması dikkat çekiyor. Bu adım, kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyor.

Vergi Usul Kanunu'na bağlı usulsüzlük cezalarında yapılan değişikliklerle, bazı özel usulsüzlük cezaları artırılıyor ve tekrarında daha ağır cezalar uygulanması öngörülüyor. Başkalarına ait banka hesaplarının ve POS cihazlarının kullanılması durumunda uygulanacak cezalar da kanunla belirlenmiş durumda.

Gelir İdaresi Personeline Fazla Çalışma Ücreti

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) normal mesai saatleri dışında ve daire dışında fiilen çalışan personeline fazla çalışma ücreti ödenmesi kararlaştırıldı. Her bir saat için ödenecek tutar, 160 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu belirlenecek. Ancak bu ödeme, aylık 50 saati geçemeyecek ve personel sayısı GİB taşra teşkilatında bulunan toplam personelin yüzde 20'sini aşamayacak. Bu düzenlemenin bütçeye yıllık etkisi 348,6 milyon lira olarak tahmin ediliyor.

Deniz Taşıma Araçlarına KDV Düzenlemesi

Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına limanlarda verilen kiralama ve bakım hizmetlerine KDV istisnası uygulanmayacak. Bu düzenlemenin yıllık toplam 5,4 milyar lira etki oluşturması bekleniyor.

Serbest Bölgelerde Vergi İstisnaları

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnası kaldırılacak. Sadece bu bölgelerde imal edilen ürünlerin yurt dışına satışından elde edilen kazançlar gelir veya kurumlar vergisinden muaf tutulacak. İstisnanın ihracatla sınırlandırılması durumunda 2025 yılı için 2,5 milyar lira gelir etkisi öngörülüyor.

Bu yeni düzenlemelerle, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli adımlar atılması ve vergi gelirlerinin artırılması hedefleniyor.