Vergide Dijital Dönüşüm: Zaman Ve Maliyetten Büyük Tasarruf
Türkiye'de iş dünyasına yönelik resmi belgelerin dijitalleşmesi, önemli ölçüde zaman tasarrufu ve verimlilik sağladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu uygulamanın hizmet kalitesini artırdığını vurguluyor.
Türkiye, vergi mükelleflerinin işlemlerini kolaylaştırmak ve denetim süreçlerini daha etkin hale getirmek amacıyla dijitalleşme vizyonunu hayata geçirdi.
Bu vizyon doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), neredeyse tüm vergi işlemlerinin dijital ortamda tamamlanmasına olanak sağlayan bir altyapı geliştirdi. Dilekçe verme, fatura ve makbuz düzenleme, beyanname ve ödeme işlemleri gibi birçok hizmet artık vergi dairesine gidilmeden gerçekleştirilebiliyor.
DİJİTAL VERGİ DAİRESİYLE KOLAYLIK
Mükellef olmak isteyen kişiler, Dijital Vergi Dairesi üzerinden dilekçelerini vererek işlemlerine başlayabiliyor. Ayrıca, ticaret siciline yapılan başvurular da doğrudan elektronik ortamda alınıyor, böylece mükelleflerin vergi dairelerine dilekçe vermesine gerek kalmıyor.
ELEKTRONİK BEYANNAME VE ÖDEMELERDE ARTIŞ
Her yıl yaklaşık 120 milyon beyanname elektronik ortamda veriliyor ve 200 milyon ödeme Dijital Vergi Dairesi, e-Devlet ve anlaşmalı bankaların çevrim içi kanalları üzerinden gerçekleştiriliyor.
MALİYETLERDEN TASARRUF
Küçük ve orta ölçekli işletmeler ile serbest meslek erbapları, Defter-Beyan Sistemi sayesinde defterlerini elektronik ortamda tutarak noter, kırtasiye ve arşiv maliyetlerinden tasarruf sağlıyor. Ayrıca, basit usule tabi mükelleflerin kayıtları ücretsiz olarak bu sistemde tutuluyor.
E-TEBLİGATLA 9 MİLYAR LİRA TASARRUF
Geliştirilen e-Tebligat uygulaması sayesinde mükellefler, 8 farklı kamu kurumunun tebligatlarına elektronik ortamda erişebiliyor. Bu uygulamayla bugüne kadar 9 milyar liradan fazla posta masrafı tasarrufu sağlandı.
HİZMET KALİTESİNDE YÜKSELİŞ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi’nin dijitalleşme çalışmalarının hizmet kalitesini artırdığını belirterek şunları ifade etti:
"2010 yılında, fiziken vergi dairesine gitme zorunluluğunu ortadan kaldırmayı hedeflemiştik. Bugün, Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda bu seviyeye ulaştık. Mükelleflerimizin işlemlerini yapay zeka ve robotik otomasyon gibi teknolojilerle hızlı ve kolay hale getiriyor, zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz."
GELECEK HEDEFLERİ
Mükelleflerin işlemlerini daha da kolaylaştırmak için teknolojinin sunduğu tüm imkanların kullanılacağını belirten Şimşek, dijitalleşme vizyonunun kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.