USD 34,24
EUR 37,63
ALTIN 2.921,56
BIST100 9.109

Van Gölü'ndeki Hayalet Ağlar Dalgıçlar Tarafından Temizleniyor

Van Gölü’nün Bitlis’in Adilcevaz bölgesinde balıkçılar tarafından atılan ve göl ekosistemine zarar veren hayalet ağlar, dalgıçlar tarafından çıkarılıyor.

26 Eylül 2024 | 11:19
Son Güncelleme:
Van Gölü'ndeki Hayalet Ağlar Dalgıçlar Tarafından Temizleniyor - Sayfa 1

Van Gölü'nün Adilcevaz kıyılarında, balıkçıların attığı yaklaşık 600 metrelik hayalet ağ mikrobiyalitlere takıldı. Dalgıçlar, göl ekosistemine ve özellikle inci kefaline büyük zarar veren bu ağları temizlemek için harekete geçti. Yukarı Deniz Derneği üyeleri, dalış yaparak bu ağın 300 metrelik kısmını çıkarmayı başardı.

Van Gölü'ndeki Hayalet Ağlar Dalgıçlar Tarafından Temizleniyor - Sayfa 2

Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Mikrobiyalitlere zarar veren bu ağların sadece yarısını çıkarabildik. Ağların ekosisteme büyük zarar verdiğini gördük. Üzerinde ölü balıklar ve bir yılan bulduk. Mikrobiyalitlere takılan bu ağların geri toplanması çok zor," dedi.

Van Gölü'ndeki Hayalet Ağlar Dalgıçlar Tarafından Temizleniyor - Sayfa 3

Birol, balıkçılara seslenerek, Adilcevaz’ın 3 mil içine ağ atmamalarını rica etti. Mikrobiyalitlerin zarar görmesiyle hem ekosistemin hem de balıkçıların bütçesinin olumsuz etkilendiğini belirten Birol, hayalet ağların Türkiye'deki tüm kara sularında olduğu gibi Van Gölü’nde de büyük bir sorun haline geldiğini vurguladı.