"Uzmanlardan Şok Açıklama: En Yaygın Kâbusların Arkasındaki Gizli Sebepler!"
Diş kaybetmek, yüksekten düşmek, kovalanmak... Bunlar uyuyanları rahatsız eden en yaygın kabuslardan sadece birkaçı. Geçtiğimiz yıl 2.000 kişiyle yapılan bir uyku anketiyle, katılımcıların sadece %64'ünden fazlasının bildirdiği en yaygın kabusun ne olduğunun yanı sıra bu kabusların anlamları üzerine de bir araştırma yürütüldü.
Kovalandığınızı hayal etmenin, savaş ya da kaç tepkisiyle bağlantılı olabileceği belirtildi. Uzmanlar, bu tür rüyaların kişinin tehdit altında olduğunu hissettiğinin ve stres seviyesinin yükseldiğinin bir göstergesi olabileceğini ifade ediyor. Yazar Autumn Fourkiller, "Kovalanma rüyası genellikle kaçtığımız şeyle ilişkilidir," diyor. Bu, kaçınmak istediğimiz bir konuşma, işin son teslim tarihi veya bulaşık yıkamak gibi çeşitli durumları içerebilir. Stresli dönemler, bu tür kabusların ortaya çıkmasına sebep olabilir ve özellikle yüzleşmekten kaçınanlar için yaygındır.
Diş kaybı, rüya görenlerin yaklaşık %34'ünü etkileyen bir başka yaygın kabustur. Uzmanlar, diş kaybı rüyasının stres, olumsuz benlik algısı veya birine yanlış bir şey söyleme korkusunun yansıması olabileceğini söylüyor. Evlilik ve aile terapisti Megan Harrison, "Dişler, güç ve gururun sembolüdür. Bu rüya, hayatınızdaki yetersizlik veya kırılganlık hissini temsil edebilir," diyor.
Bir firmanın araştırmasına göre, diş kaybı en sık bildirilen kabustur. Arama motorlarındaki veriler, dişlerle ilgili kabuslara yönelik globalde aylık ortalama 66.600 arama olduğunu gösteriyor. Kabusların çoğunlukla gerçek hayattaki stresle tetiklendiği için Dr. Deborah Lee, kaygıyı azaltmak ve kabusların sıklığını düşürmek için beş yöntem öneriyor.
Kabuslardan Kurtulmanın Yolu
Dr. Lee, uyku kalitesini etkileyebileceğinden mavi ışık yayan akıllı telefon gibi ekranlara bakmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı. "Uykudan önce telefon kullanmak, zihninizi olumsuz düşüncelerle doldurur ve kabus gördükten sonra tekrar uykuya dalmayı zorlaştırır," dedi. Ancak, uykuya dalmadan önce kitap okumak veya sakinleştirici müzik dinlemek gibi dikkat dağıtıcı şeylerin olumlu etkisi olabileceğini de ekledi.