USD 35,38
EUR 36,46
ALTIN 3.040,93
BIST100 10.001
Uzmanlardan Afetlere Hazırlık Eğitimi - Sayfa 3

"Afet konusunda kurumlar dahil herkesin, tüm vatandaşlarımızın kendisini geliştirmesi lazım"
Programın çok önemli olduğunu söyleyen Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, "Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Afetten kasıt sadece deprem değil bunun yanında birçok doğal afetler de yaşıyoruz. İşte bunlarla mücadele etmenin çaresini hep birlikte bulmalıyız. Kartepe’de yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor. Kartepe’nin yerleşim alanında neredeyse ev bulunmayan yeri yok. Kartepe Belediyesi’nin buna tek başına yetişebilme şansı var mı? Devletin ilgili kurumlarının yetişme mücadelesi olacaktır, yetişecektir ama her birimize yetişme şansı var mı? Buna da gerçekten yetişme şansı yok. Afet konusunda kurumlar dâhil herkesin, tüm vatandaşlarımızın kendisini geliştirmesi lazım. Ben 6 Şubat depremlerinden sonra devletimizin ilgili kurumlarının ne kadar hassas davrandığını görebiliyorum. Şu an devletimiz, afetlere karşı gerçekten hazırlıklı durumda ama bu yetiyor mu, yetmiyor. Hepimizin afetlerde doğru bakış açısını ve doğru hareket etmeyi biliyor olmamız lazım. İşte o yüzden bugün buradaki program gerçekten önemli" şeklinde konuştu.

Uzmanlardan Afetlere Hazırlık Eğitimi - Sayfa 4

"Var gücümüzle çalışıyoruz"
AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan ise "Biz AFAD olarak bu eğitimlerdeki farkındalığı Kocaeli’nin tamamına yaymak istiyoruz. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz. Toplanma alanlarımızdan barınma alanlarımıza, kentsel dönüşüm alanlarımızdan tatbikatlarımıza her geçen gün farklı mecralarda bizleri görebilirsiniz. Arama kurtarma ve diğer imkanlarımızı daha da arttırıp niteliklerimizi de koruyarak çalışmalarımızı genişletiyoruz" ifadelerini kullandı.

"7 ilçemizde bin 524 mahalle halkına eğitim verilmiştir"
Eğitim projesine 2016 yılında başladıklarını belirten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, AFAD İl Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz bir protokolle bu eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Bu çalışmaların amacı özellikle yerel yönetim, merkezi yönetim olarak, özel sektörün, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve bireylerin, yani toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğundaki afetlere hazırlıktır. Bu projemizle özellikle mahalle halkımıza teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir. Bu proje kapsamında 7 ilçemizde bin 524 mahalle halkına eğitim verilmiştir” dedi.

Uzmanlardan Afetlere Hazırlık Eğitimi - Sayfa 5

Vatandaşlar depreme karşı yapısal olmayan risklerin azaltılması konusunda bilinçlendirildi
Eğitim konusunda sunumlar gerçekleştirildi. Ayrıca ‘Yak Söndür Tatbikatı’ uygulamalı eğitimi verildi. 11 Mahalleden 273 kişinin iştirak ettiği eğitimlerde katılımcılara, katılım belgeleri de takdim edildi. Sunumunun ardından uzmanlar 273 mahalle gönüllüsüyle sahaya çıkarak ‘Gözlemsel Mahalle Tehlike Analizi’ uygulamasını gerçekleştirdi. 17 Ağustos Mahallesi evlerin dış cephelerini inceleyen katılımcılar, bina cephesi, bina çevresi ve kentsel altyapı kusurlarını tespit etti. Teorik eğitimde edindikleri bilgiler doğrultusunda binaların dış cephelerinde bulunan ve deprem esnasında düşüp zarar verebilecek nesnelerin yerinde tespit edilmesi konusunda bilinçlenen mahalle gönüllüleri sahada gerçekleştirdikleri uygulama ile riskleri tespit etme imkanı buldu. Uygulama sonrası eğitim salonunda bu tespitler ve çözüm önerileri konusunda tartışma imkanına da sahip oldu. Ayrıca Büyükşehir Zemin Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, eğitim projesinde güvenli yaşam adasını da tanıttı. Katılımcılar, ilgili eğitmen tarafından eşya sabitlemeye yönelik hazırlanan ‘Güvenli Yaşam Odası’ ile toplumda depreme karşı yapısal olmayan risklerin azaltılması konusunda bilinçlendirildi. Bu kapsamda AFAD gönüllüsü vatandaşlar, Güvenli Yaşam Odası’nda eşyaların nasıl duvara monte edildiğini öğrenmiş oldu. Eğitimin sonundaki kapanış programında proje kapsamında okullara afet ve acil durum çantası hediye edildi.