Uzmanlar Uyarıyor: Yeni Varyant Yayılmaya Başladı
Bilim insanlarına göre, XEC adlı yeni bir koronavirüs varyantı dünya genelinde yayılmaya başladı. Haziran ayında Almanya'da tespit edilen bu varyant, özellikle kış aylarında baskın hale gelebilir. Aşılar, ciddi vakaları önlemeye yardımcı olsa da XEC varyantı, mevcut aşıların hedeflemediği yeni mutasyonlar içeriyor.
XEC varyantı, ilk kez Haziran ayında Almanya'da tespit edildi. Sonrasında İngiltere, ABD, Danimarka ve diğer birkaç ülkede daha görüldü. Uzmanlar, bu yeni varyantın sonbahar ve kış aylarında yayılma potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
Aşılar Ne Kadar Etkili?
Aşılar, ciddi Covid-19 vakalarını önlemede önemli bir rol oynamaya devam ediyor. University College London'daki Genetik Enstitüsü Müdürü Profesör Francois Balloux, XEC'nin diğer son Covid varyantlarına göre "nispeten daha fazla bulaşma ihtimali" taşımasına rağmen, aşıların yine de iyi bir koruma sağlayacağını belirtiyor. Ancak XEC, Omicron alt varyantlarından türediği için, yeni güncellenmiş aşılar bu varyantı doğrudan hedeflemiyor.
Yayılma Hızı ve Beklentiler
Kaliforniya'daki Scripps Araştırma Translasyonel Tıp Enstitüsü Müdürü Eric Topol, XEC'nin yayılmasının henüz başlangıç aşamasında olduğunu söylüyor. Topol, varyantın kontrolü ele almasının ve geniş çapta yayılmasının birkaç ay sürebileceğini belirterek, "Bu, bir sonraki baskın varyant gibi görünüyor" diyor.
Belirtiler Neler?
XEC varyantının belirtileri soğuk algınlığı veya grip benzeri olarak tanımlanıyor. Hastalarda yüksek ateş, vücutta ağrı, yorgunluk, öksürük ve boğaz ağrısı gibi semptomlar görülüyor. Çoğu insan, Covid-19 enfeksiyonundan birkaç hafta sonra kendini daha iyi hissetse de tam iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor.
Ne Yapılmalı?
Uzmanlar, aşıların ve güncellenmiş takviyelerin ciddi vakaları önlemede önemli olduğunu vurguluyor. Mevcut aşıların, yeni varyantın yayılması karşısında da etkili bir koruma sağlayabileceği düşünülse de, varyantın yayılma hızına dikkat çekiliyor. Kış ayları yaklaşırken, özellikle risk altındaki bireylerin aşılarını güncellemeleri öneriliyor.