En önemli belirti gece artan kaşıntı
Uyuz akarı ile ilk kez karşılaşan bir kişide klinik belirtiler, bulaşmadan ortalama 4 hafta sonra başlar. Önceden uyuz geçirmiş kişilerde belirtiler 1-3 gün içinde gelişebilir. En belirgin belirti gece artan kaşıntıdır. Terleme ve sıcak su ile temasın kaşıntıyı artırabildiğine değinen Doç. Dr. Anıl Gülsel Bahalı şöyle devam etti: “Ciltte kızarıklık, sıvı dolu kabarcıklar ve gri ya da siyah çizgiler şeklinde tünel görüntüleri olabilir. En sık görülen bölgeler el bilekleri, eller, parmak araları, göbek, bel, koltuk altları, kalça, çocuklarda avuç içleri ve ayaklardır. Kaşıntı, uyku bozukluklarına ve deri hasarına bağlı ikincil enfeksiyonlara yol açabilir.”
Etkili tedavi sonrası kaşıntılar 7-10 gün içerisinde geçiyor
Uyuzun tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Anıl Gülsel Bahalı, “Uygun tedavi ile birlikte tedaviye uyum, hastalığın iyileşmesi ve yayılmasının önlenmesinde çok önemlidir. Tedavi, topikal (krem veya losyonlar) ve sistemik ilaçlarla yapılabilir. Hasta ve yakın temasta olan tüm kişiler, şikayetleri olup olmadığından bağımsız olarak aynı anda tedavi edilmelidir çünkü kaşıntı olmaması aktif uyuz varlığını dışlamaz. Etkili tedavi sonrası kaşıntılar genellikle 7-10 gün içinde geçer, ancak tam iyileşme bir ay sürebilir. Ayrıca, ilaçların neden olduğu tahriş nedeniyle kaşıntı olabilir” açıklamalarında bulundu.
Yakın temasta bulunan kişiler de tedavi edilmeli
Uyuz geçiren kişi tekrar uyuz olabilir ve kalıcı bağışıklık yoktur. Uyuzdan korunmanın bazı önemli yolları bulunmaktadır. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Anıl Gülsel Bahalı, uyuzun yayılmasını engellemek için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı: