"Üveit: Görmeyi Tehdit Eden Gizli Düşman!"
Sinsi bir hastalık olan üveit, birçok romatizmal hastalığın da habercisi olabilir. Uzmanlar, romatizmal hastalık teşhisi olan kişilerin gözlerinde kızarıklık olursa mutlaka göz muayenesinden geçmesini önererek, “Erken tanı ve uygun tedavi çok önemli. Geç muayene, kalıcı görme kayıplarına neden olabilir” dediler.
Gözün damardan zengin orta tabakasının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan üveit hastalığı, gözün hem iç hem de dış tabakalarını etkileyebilir. Bu hastalık, tek gözde veya her iki gözde de görülebilir ve zamanla ataklar şeklinde tekrarlayabilir. Göz Hastalıkları Uzmanlar, üveitin her yaş grubunda, yeni doğanlardan yetişkinlere kadar görülebileceğini vurguladılar.
SEBEPLERİN ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR
Uzmanlar, özellikle çocuklarda üveitin, körlüğe kadar varabilen ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini ifade ettiler. "Bu sinsice ilerleyen hastalığın tekrarlamasını önlemek için altta yatan nedenlerin araştırılması önemlidir," dediler. Behçet hastalığı, ankilozan spondilit ve iltihabi bağırsak hastalıkları gibi birçok romatizmal hastalıkta, ayrıca multiple skleroz (MS) gibi nörolojik rahatsızlıklarda da üveit görülebilir. "Eklem romatizması olan çocuklarda juvenil idiyopatik artrit nedeniyle üveit gelişebilir. Çocuklar şikayetlerini iyi ifade edemediklerinden ve gözlerde her zaman kızarıklık olmayabileceğinden, bu çocuklarda belirli aralıklarla üveit için göz taraması yapılması önemlidir," diye eklediler. Romatizma dışında, herpes virüsü, toksoplazma, kedi tırmığı hastalığı, frengi ve verem gibi enfeksiyonlar da üveite neden olabilir.
ÜVEİTİN İLK BELİRTİLERİ
Uzmanlar, gözlerin birçok hastalığın göstergesi olduğunu belirterek, bazen bu hastalıkların ilk belirtilerinin üveit olabileceğine dikkat çekti. Üveit bulgularını değerlendirerek, gerekli tetkiklerle altta yatan sistemik hastalıkların teşhis edilebileceğini söylediler.