“Üretim ve istihdamın güçlenmesi için kamu ve özel sektör işbirliği kritik öneme sahiptir” diyen Baran, yerli üretimi desteklemenin ATO’nun misyonları arasında olduğunu belirtti.
UTTS Sistemi İşletmelere Ek Yük Getiriyor
Akaryakıt sektöründe kayıt dışılığı engellemek amacıyla 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmesi planlanan UTTS’nin işletmelere ek maliyetler getireceğine dikkat çeken Baran, sistemin detaylarına dair şu bilgileri paylaştı:
UTTS, taşıtlara ve depo girişine monte edilen cihazlar aracılığıyla akaryakıt alımı sırasında mükellefe ilişkin bilgilerin otomatik iletilmesini öngörüyor.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla entegre çalışacak sistem, birçok sektörde faaliyet gösteren işletmelere hazır olmadıkları bir maliyet yükü oluşturacak.
“Kayıt Dışılıkla Mücadeleyi Destekliyoruz, Ancak…”
Baran, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi kayıplarını önlemeye yönelik çalışmalarını desteklediklerini vurgularken, UTTS’nin sektörel etkilerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti:
“Kayıt dışı ekonomiyle mücadele, devletin ve iş dünyasının en öncelikli meselesi olmalı. Ancak UTTS’nin yürürlüğe girmesiyle pek çok işletmemize ciddi ek maliyetler gelecek. Bu nedenle sistemin yürürlük tarihinin yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyoruz.”