Açılış konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurtaç Öz, katı atık yönetiminin hem bölgemiz hem de ülkemiz açısından önem arz ettiğini belirterek konuşmasına başladı. Öz, kongrenin 3 gün boyunca, 3 panelde, 13 oturum şeklinde gerçekleşmesini planladıklarını dile getirerek toplamda 68 bildirinin sunulacağını aktardı.
Katı Atık Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Günay Kocasoy, önceki kongrelerden farklı olarak ilk defa İstanbul, Ankara ve İzmir dışında bir şehirde düzenlenmesi nedeniyle bu kongrenin ayrı bir öneminin olduğunun altını çizdi.
Sakarya, depozito yönetiminde pilot il seçildi
Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, katı atık yönetiminin sürdürülebilirliği için önemli bir hamle olan depozito yönetim sisteminin 2025 yılı içinde Sakarya pilot il olmak üzere hayata geçirileceğini ifade etti. Türkiye’de 2024 yılında 23 milyar şişe üretildiğini söyleyen Pirinççi, bu şişeleri ham madde olarak geri dönüşümünü sağlayarak çevreye ve ekonomiye katkıda bulunmak istediklerini belirtti. Dünyada ilk defa bu kadar geniş çapta bir proje yapılacağını dile getiren Pirinççi, destekleri için Sakarya Üniversitesine teşekkür etti.