USD 34,23
EUR 37,22
ALTIN 2.995,42
BIST100 8.794
Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 8

"Yaşamaları ve üremeleri için gerekli pH ve su aktivitesi aralığı da oldukça geniştir. Genel yaşam alanlarında oda sıcaklığı olarak kabul edilen 18-25 derece sıcaklık, fungal etmenlerin gelişimi için oldukça uygun sıcaklıklardır. İç ortamda bulunan küfler; solunum ve bağışıklık sistemini etkileyebilir, cilt üzerinde de etkili olabilir. Ayrıca küfler çeşitli organlar üzerinde hayvan sağlığı açısından etki oluşturabilir ve hayvanlarda hayati tehlike içeren sistemik enfeksiyonlara yol açabilirler. Fungal hastalıklar memelilerde 4 farklı şekilde kendini gösterebilir, insanları ve hayvanları enfekte ederler, allerjen olarak rol oynarlar, toksijeniktirler ve inflamasyon (iltihap) reaksiyonlarına neden olurlar. Bir mikotik infeksiyonun başlaması, bulaşan fungal miktara ve konakçının direncine bağlıdır."

Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 9

Dr. Giray, 80'den fazla mantar cinsinin solunum alerjilerine neden olduğunu ve 100'den fazla mantar türünün insan, hayvan ve bitkilerde enfeksiyonlara yol açtığını aktardı. Alternaria, Cladosporium, Aspergillus, Penicillium ve Fusarium cinslerinin en önemli alerjenler arasında olduğunu da belirten Dr. Giray, ayrıca, Microsporum, Trichophyton ve Sporotrichum türlerinin sığırlarda enfeksiyonlara neden olduğunu vurguladı. Giray, Aspergillus'un solunum sistemine yerleşerek aspergillozis adı verilen ciddi enfeksiyonlara neden olduğunu kaydetti.

Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 10

Ahırlardaki küf sporlarının, hayvan yemlerinde bozulmaya yol açtığını ve mikotoksinlerin yüksek dozda alındığında hayvanlarda ölüme neden olabileceğini belirten Giray, ortam havasının mikrobiyal kontrolünün önemine de dikkat çekti. 150-1000 kob/m3 küf konsantrasyonunun hayvan sağlığı için tehlikeli olabileceğini söyleyen Dr. Giray, yaptıkları çalışmada 10 ahırda 72 tür ve 18 cins mantar teşhis ettiklerini belirtti. Giray, bu türlerin hayvan ve insan sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini vurguladı ve kontrol altına alınmasının hayvan sağlığı için önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 11

Veterinerlik Bölümü Öğretim Görevlisi Abdullah Şimşek, zoonotik hastalıkların hayvanlardan insanlara bulaşma riskine dikkat çekti. Şimşek, özellikle veteriner hekimlerin hayvanlarla yakın temasta bulunmaları sebebiyle birinci derecede risk altında olduklarını belirtti. Veteriner Hekim Şimşek, "Zoonotik hastalıklar, insanlardan hayvanlara veya hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklardır. Bu hastalıklara bakteriler, parazitler, mantarlar ve virüsler neden olabilir. 2018 verilerine göre ülkemizde 107 zoonotik hastalığın 13’ü fungal (mantar) türlerinden oluşmaktadır" şeklinde konuştu.
Ringworm adıyla bilinen dermatofit enfeksiyonlarının hayvanlardan insanlara bulaşabildiğini ifade eden Şimşek, bu hastalığın özellikle baş, kulak, kuyruk ve eklem bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı ve tüy dökülmesiyle kendini gösterdiğini aktardı. Şimşek, "Mantar enfeksiyonları hayvanlar arasında kolayca yayılabilir ve bu enfeksiyonların bazı türleri insanlara bulaşabilir. Genç hayvanlar, yaşlılara oranla bu hastalığa daha duyarlıdır" diye konuştu.