USD 34,23
EUR 37,22
ALTIN 2.995,42
BIST100 8.794
Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 11

Veterinerlik Bölümü Öğretim Görevlisi Abdullah Şimşek, zoonotik hastalıkların hayvanlardan insanlara bulaşma riskine dikkat çekti. Şimşek, özellikle veteriner hekimlerin hayvanlarla yakın temasta bulunmaları sebebiyle birinci derecede risk altında olduklarını belirtti. Veteriner Hekim Şimşek, "Zoonotik hastalıklar, insanlardan hayvanlara veya hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklardır. Bu hastalıklara bakteriler, parazitler, mantarlar ve virüsler neden olabilir. 2018 verilerine göre ülkemizde 107 zoonotik hastalığın 13’ü fungal (mantar) türlerinden oluşmaktadır" şeklinde konuştu.
Ringworm adıyla bilinen dermatofit enfeksiyonlarının hayvanlardan insanlara bulaşabildiğini ifade eden Şimşek, bu hastalığın özellikle baş, kulak, kuyruk ve eklem bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı ve tüy dökülmesiyle kendini gösterdiğini aktardı. Şimşek, "Mantar enfeksiyonları hayvanlar arasında kolayca yayılabilir ve bu enfeksiyonların bazı türleri insanlara bulaşabilir. Genç hayvanlar, yaşlılara oranla bu hastalığa daha duyarlıdır" diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 12

Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde aşının önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Şimşek, "Mantar aşıları ile son yıllarda oldukça iyi sonuçlar alıyoruz. Ancak aşının yanı sıra güneş ışığı, temiz hava ve ahırın nem oranının düşürülmesi de tedavide başarıyı artırır" dedi.
Mantar enfeksiyonlarının özellikle nemli ve kalabalık ahırlarda hızla yayıldığını belirten Şimşek, "Karanlık, nemli ve kapasitesinin üzerinde hayvan bulunduran ahırlarda hastalık yayılma riski çok yüksektir. Sığırlarda görülen aspergillozis ise bronkopnömoni, mastitis ve abortusa neden olabilir. Bu tür hastalıkların önlenmesi için ahır şartlarının iyileştirilmesi önemlidir" diye uyardı.
Şimşek, mantar enfeksiyonlarının sistemik tedavi gerektirdiğini, ancak ileri vakalarda lokal tedavinin zor olduğunu belirterek, veterinerlerin hasta hayvanlara ilişkin kapsamlı bilgiye sahip olmasının teşhis ve tedavide önemli olduğunu vurguladı.