USD 34,28
EUR 37,22
ALTIN 2.980,80
BIST100 9.058

Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı

Kastamonu Üniversitesi, Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Kastamonu’da, ahırlarda oluşan küf ve mantarların insan ve hayvan sağlığına zararlarını araştırdı. Yapılan incelemelerde 10 ahırda 72 tür ve 18 cins mantar (fungus) tespit edildi. Bunların bir kısmının, hem insan hem de hayvan sağlığını tehdit ettiği belirlendi.

10 Eylül 2024 | 12:22
Son Güncelleme:
Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 1

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Kastamonu'da, hem sağlıklı beslenme hem de insan ve hayvanlara bulaşan hastalıklarla ilgili bir çalışma yapıldı. 

Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 2

Türkiye'de ilk kez Kastamonu Üniversitesi İhsangazi Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü tarafından yürütülen İhsangazi ilçesinde, "Ahırların İç Ortam Havasında Potansiyel Enfeksiyon Riski Oluşturabilen Fungal Biyoçeşitliliğin Belirlenmesi" adlı projeyle, ahırlardaki küf ve mantarların zararları araştırıldı.

Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 3

Öğretim Üyesi Dr. Gülay Giray ile Öğretim Görevlisi ve Veteriner Hekim Abdullah Şimşek tarafından yürütülen proje kapsamında, İhsangazi'de bulunan 10 ahır bir yıl boyunca 15 günde bir incelenerek örnekler alındı.

Türkiye'de ilk kez ahırlarda oluşan küf ve mantar çeşitleri araştırıldı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı - Sayfa 4

Alınan örnekler laboratuvar ortamında analiz edildi. Proje sonunda, 72 tür ve 18 cins fungus (mantar) tespit edildi. Bu mantarların büyük kısmının hem insanlara hem de hayvanlara bulaşabilen ve hastalık oluşturabilen türler olduğu belirlendi.