USD 34,23
EUR 37,03
ALTIN 3.012,78
BIST100 8.839

"Türkiye'de AR-GE Çalışanlarının Sayısı 300 Bine Dayandı: İnovasyonun Yeni Çağı Başlıyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye son 22 yılda adeta sıfırdan dev bir araştırma geliştirme ekosistemi inşa etti. Bugün Türkiye'nin AR-GE çalışanlarının sayısı 300 bine yaklaştı" dedi.

21 Ekim 2024 | 15:04
Son Güncelleme:

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Bakan Kacır, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında, "Türkiye Yüzyılı" hedefinde akademik çalışmaların en önemli güç faktörü olacağını vurguladı.

Kacır, sunumunda Türkiye’nin yeni sanayi politikasını ve bu politikanın temel unsurlarından biri olan Milli Teknoloji Hamlesi'nin detaylarını aktardı. Milli Teknoloji Hamlesi’nin, Türkiye'nin kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefini desteklediğini belirtti. Bakan, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yüksek kaliteli ürün ve sistemleri kendi imkanlarıyla geliştirebilmesi ve dünya pazarında rekabet edebilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sürecin, Türkiye için tam bağımsızlık ve refah artışı anlamına geldiğini ekledi.

Son 22 yılda oluşturulan altyapı ve ekosistemin bu yolculukta önemli bir rol oynadığını söyleyen Kacır, Türkiye'nin sıfırdan büyük bir araştırma geliştirme ekosistemi inşa ettiğini belirtti. Bugün Türkiye’de AR-GE çalışanlarının sayısının 300 bine yaklaştığını, 1,600’den fazla firmanın AR-GE ve tasarım merkezlerine sahip olduğunu aktardı. Ayrıca, Türkiye’de 104 Teknopark bulunduğunu ve bu parklar içerisinde yaklaşık 11,000 firmanın inovasyon odaklı çalışmalar yürüttüğünü vurguladı. Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatının ise 9 milyar doları aştığını, bu rakamın son 22 yılda 9 katına çıktığını belirtti.

Bakan Kacır, 200'den fazla üniversitede teknoloji girişimlerine hizmet veren kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları ile Türkiye'nin geniş bir teknoloji, AR-GE ve inovasyon altyapısına sahip olduğunu dile getirdi. Ayrıca, bakanlığın yatırımları, projeleri ve desteklediği alanlarla Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanında kat ettiği mesafeyi rakamlarla gösterdi.