USD 34,35
EUR 37,46
ALTIN 3.028,65
BIST100 8.630
Türkiye Turşu Cenneti!: Yılda 300 Bin Ton Üretim, Yüzde 33'ü İhraç Ediliyor - Sayfa 3

Soylu, “Fiyat artışının nedeni işçilik, nakliye ve ambalaj fiyatlarının artmasıyla ilgili. Yoksa sebze fiyatlarında ciddi bir artış yaşanmadı. Halihazırda turşu üretiminde çalışanların maaşı 40-50 bin TL arasında değişiyor. Pazar bu yıl en az yüzde 10 büyür” dedi.

Türkiye Turşu Cenneti!: Yılda 300 Bin Ton Üretim, Yüzde 33'ü İhraç Ediliyor - Sayfa 4

KADIN EMEĞİ YOĞUN

Kadın emeğinin en yoğun olduğu sektörlerin başında turşuculuğun geldiğine dikkat çeken Soylu, şöyle devam etti: “Sektörde kadın işçi oranı yüzde 70’in üzerinde. Genelde paketleme, ayıklama yani üretim aşamasında büyük rol oynuyorlar. Çünkü kadınlarımız, el becerileri ve titizlikleri sayesinde ürünleri daha özenli hazırlıyorlar. 

Türkiye Turşu Cenneti!: Yılda 300 Bin Ton Üretim, Yüzde 33'ü İhraç Ediliyor - Sayfa 5

Ayrıca üretimden dağıtıma kadar işimizin her alanında Suriyeli işçiler de önemli yer tutuyor. Mevsimlik işçiler ise genelde ürün hasat zamanı tarlalarda çalışıyorlar. Onlar da Şanlıurfa ve Mardin’den geliyorlar.”

Türkiye Turşu Cenneti!: Yılda 300 Bin Ton Üretim, Yüzde 33'ü İhraç Ediliyor - Sayfa 6

BÖLGESEL TERCİHLER

İhracatın da her yıl arttığını ifade eden Soylu, şu bilgileri verdi: “Avrupa genellikle lahana, turp, enginar ve biber turşusunu seviyor. Ortadoğu bölgesi salatalık, biber ve karışık turşuları tercih ediyor. Arap ülkelerinde turşu, özellikle yaz aylarında serinletici bir atıştırmalık olarak tüketiliyor.