USD 34,48
EUR 36,50
ALTIN 2.946,88
BIST100 9.032

Türk parası için yeni dönem: Dijital Para geliyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından geliştirilen Dijital Türk Lirası, dijital ekonomiye uyum sağlayacak güvenli ve kesintisiz bir ödeme altyapısı sunmayı hedefliyor.

20 Kasım 2024 | 10:36
Son Güncelleme:
Türk parası için yeni dönem: Dijital Para geliyor! - Sayfa 1

 Dijital Para Birimi tam olarak nedir?
Dijital Türk lirası, Türk lirasının dijital biçimidir. Birimi, mevcut para formunda olduğu gibi Türk lirasıdır. ” Günümüzde merkez bankalarının doğrudan halkın kullanımına sunduğu para konumundaki banknotlar, pamuk, keten, kâğıt ve polimer gibi çeşitli fiziksel materyallerden üretilmektedir. Fiziksel biçimde dolaşıma talep anında arz edilen konvansiyonel banknotlar, mevcut formları ile dijital ekonomik faaliyetlerde işlevsellik gösterememekte ve dijital ortamlarda değişim aracı olma fonksiyonunu kaybetmektedir. Bu nedenle banknotların dijital ödemeler için banka mevduatı gibi dijital ortamlarda karşılığı olan ödeme araçlarına dönüştürülmeleri ya da kredi kartları aracılığı ile ek çözümlerin üretilmesi gerekmektedir.

Türk parası için yeni dönem: Dijital Para geliyor! - Sayfa 2

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yürütülen Dijital Türk Lirası Projesi’nin çıktısı olarak Birinci Faz Değerlendirme Raporu’nda da belirtildiği üzere “Merkez Bankası Dijital Parası, en yalın ve basit hali ile egemen bir ülkenin parasının dijital biçimi olarak tanımlanabilmektedir. Bir kripto varlık değildir, iktisaden ülke parası olarak kullanılan banknotun dijital biçimidir.” Günümüzde popüler dijital para birimlerine benzetilse de MBDP’ler hâlihazırda bulunan seçeneklerin yerine geçmek yerine, bir alternatif sunmayı amaçlar.

Türk parası için yeni dönem: Dijital Para geliyor! - Sayfa 3

Merkez bankaları, paralarının dijital ortamlarda işlevselliği artırılmış bir şekilde kullanılabilir olmasını sağlamak üzere araştırma ve geliştirme projeleri yürütmektedir. Toptan ve perakende ödemeler alanında elektronikleşme süreçlerinin tamamı, bu çabaların farklı evrelerini temsil etmektedir. Dijitalleşme, ödemelerde toptan ve perakende ayrımının olmadığı bir alternatif mimari sunabilecektir. Ödemelerin dijitalleşmesi sürecinin son aşaması olarak kabul edilebilecek Merkez Bankası Dijital Parası, en yalın ve basit hali ile egemen bir ülkenin parasının dijital biçimi olarak tanımlanabilmektedir.

Türk parası için yeni dönem: Dijital Para geliyor! - Sayfa 4

Merkez Bankası Dijital Parası (bundan sonra sadece dijital para denilecektir) denilince akla kripto varlıklar gelebilmektedir; ancak dijital para bir kripto varlık değildir. İktisaden, dijital para, ülke parası olarak kullanılan banknotun dijital biçimidir.2 Dijital para, yasal ödeme aracı olarak kanuni dayanak üzerinden hukuki çerçevesi tanımlanmış, millî egemenlikten gücünü alarak toplumsal uzlaşıyı temsil eden ve tek millî değer ölçüm birimi niteliğindeki ülke parasının yeni bir biçimidir. Bu bağlamda, dijital para ile kripto varlıkların hem ekonomik hem de hukuki çerçeve olarak birbirlerinden tamamen farklı kavramlar olduğunun içselleştirilmesi, kritik önem taşımaktadır. Örneğin, dijital Türk lirası ile kast edilen Türk lirasının dijital biçimidir. Birimi, mevcut para formunda olduğu gibi Türk lirasıdır