USD 34,10
EUR 38,15
ALTIN 2.856,60
BIST100 9.985

TÜRK doktorlardan akciğer kanseri aşısı

Akciğer kanserine karşı dünyada ilk kez geliştirilen aşının klinik denemelerinin yapıldığı yedi ülke arasında Türkiye de yer alıyor. BNT116 adlı mRNA aşısı, bağışıklığı “Savaş’a hazırlıyor. Almanya’da Uğur Şahin- Özlem Türeci çiftinin sahibi olduğu BioNTech firması, dünya genelinde yılda ortalama 1,8 milyon kişinin ölümüne neden olan akciğer kanserine karşı ilk aşıyı geliştirdi.

TÜRK doktorlardan akciğer kanseri aşısı
24 Ağustos 2024 | 10:08
Son Güncelleme:

130 hasta katılacak

BNT116 adı verilen mRNA aşının Faz 1 klinik denemelerinin Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İngiltere, ABD, Macaristan, Polonya ve İspanya’dan oluşan yedi ülkede başlatıldığı bildirildi. Testler Türkiye’deki toplam 34 araştırma merkezinde eş zamanlı yürütülürken, bu aşamada çalışmaya 130 hastanın katılması hedeflendi.

Tedavi ve tekrarı engelleyecek

İngiliz gazetesi Guardian’ın haberine göre, BNT116 adlı aşı, hastalığın en yaygın formu olan küçük hücreli olmayan akciğer kanserini (KHDAK) tedavi etmek ve tekrarlamasını önlemek için tasarlandı.

Standart tedavi haline gelebilecek

Kovid-19 aşılarındaki teknolojiyle gündeme gelen haberci RNA’nın (mRNA) kullanıldığı BNT116, bağışıklık sistemini KHDAK’dan tümör belirteçlerine karşı savaşmaya hazırlıyor. İngiltere’nin sağlık sistemi NHS’de danışman olan Prof. Siow Ming Lee, “İmmünoterapi ile evre 4’te hastaların yüzde 20’si – 30’u hayatta kalıyor. Bu mRNA aşısının immünoterapiye eklenmesiyle tedaviye ekstra güç sağlanacak” dedi. BNT116, Faz 1, Faz 2 ve Faz 3 çalışmalarının ardından standart tedavi haline gelebilecek.

İlk doz İngiltere’ye

İngiltere’de ilk doz aşı Londra’da yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz’a yapıldı. Racz’a altı hafta boyunca her hafta, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşı yapılacak. Mayıs ayında kanser teşhisi alan ve kemoterapi tedavisi gören Racz, “Bilimin ilerlemesi insanların bu tür araştırmalara katılmayı kabul etmesinde yatıyor” diye konuştu.