
Özgüven düşüklüğü, yorgunluk, duygusal olarak tükenme, ilgisizlik bu sendromun önemli belirtileridir. Depresyonda ise kişi hiçbir şeyden zevk almaz, sürekli mutsuz, karamsar, üzüntülüdür, kendini değersiz hisseder. Bu durumların ağrı ile bir bağlantısı vardır. Uykusuzluk yaşıyorsanız, sabahları çok yorgun uyanıp dinlenemiyorsanız, hiç bir işe tam yetişemediğinizi hissediyor, sürekli mutsuzsanız, kendinizi değersiz hissediyorsanız, yemek probleminiz yani iştahsızlık ya da iştah artışı varsa, ciddi kararlar veremiyor, kaçıyorsanız, keşkelerle yaşamaya başladıysanız, hep negatif duygu ve düşüncede ve anda oluyorsanız, neden ve sonuç arasında kalıyor ve nedende daha çok zaman geçirip, sonuçlandıramıyorsanız, gittikçe artan kaygınız varsa ve her şeyi sık sık kontrol etmeye çalışıyorsanız, kendi kendinizle konuşup takıntı yapıyorsanız ve panik atak geçiriyorsanız ağrılarınız nedeni bu duygu durumlarınız olabilir."

Ağrı nasıl oluşur
Prof. Dr. Tozan, kronik ağrılara yol açan şikayetleri sıraladıktan sonra ağrının nasıl oluştuğu ve ne tür ağrılara yol açtığı konusunda da bilgi verdi. Stresin kortizol hormonunu yükselttiğini, uykusuzluğun vücudun tamir mekanizmasını bozduğunu belirten Prof. Dr. Tozan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaygı ve stresi azaltma, başarı elde etme gibi ruhsal anlamda iyi hissetmeyi sağlayan ve mutluluk hormonları olarak bilinen dopamin, serotonin, endorfin hormonlarının azalması, stres hormonlarının artması kendi kendine tedavi edebilen ağrı yolunun bozulmasına yol açar, vücudumuzda, inflamasyon kapısını açar ve nerede bir hasar var ya da başlamış ise orada ağrıya neden olur.

Yemek eylemi bozulur ve aşırı kilo alma ya da verme ilave metabolik hastalıklara ve nöropatik ağrılara neden olur. Sadece beyin ve zihin çalışması ile bedenin hareketsizliği ile oluşan, kas-iskelet sistemi fizyolojisi bozulur. Bruksizm denilen diş sıkma ve çene ağrısı, gerilim baş ağrısı, boyun ve omuz ağrısı, sırt ağrıları, gerilime bağlı bel kaslarının spazmı ve ağrı, fibromiyalji, genel nöropatik ağrı ellerde ve ayaklarda daha fazla olmak üzere görülür. "

Neler yapılabilir
Öte yandan ağrı, tükenmişlik sendromu ve depresyon için mutlaka işin uzmanına başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tozan, "Bu ağrılar kader değildir. Kurtulmak için işe, kendimizden başlamalıyız, yaşantımızda bile iyi gelen ayrıntıları daha çok arttırmalıyız. Olumlu düşünmek, var olanı görebilmek, yapabildiklerimize odaklanmak, şükretmek ve yapabildiklerimizle ve kendimizle gurur duymakla işe başlayabiliriz. Nefes egzersizleri, düzenli egzersiz ve özellikle açık havada, doğada yürüyüşler yapmak, kaliteli uyku ve uyku hijyeni ve süresini rutinleştirmek, yoga ve düzenli meditasyon, pilates iyi gelecektir.