USD 34,23
EUR 37,50
ALTIN 2.876,79
BIST100 9.132

Tozlu Raflardaki Hatıralar: Aydın'da Kasetçalarlar Meraklılarını Bekliyor

Bir zamanların müzik dinleme aracı kasetçalarlar, günümüzde antika olarak meraklılarını bekliyor. Aydın'da emekli polis memuru Mustafa Demirel, dükkânında bu nostaljik cihazları tamir ederek geçmişin sesini yeni nesillere aktarıyor.

15 Eylül 2024 | 10:58
Son Güncelleme:
Tozlu Raflardaki Hatıralar: Aydın'da Kasetçalarlar Meraklılarını Bekliyor - Sayfa 1

Bir zamanlar müzik tutkunlarının vazgeçilmezi olan kasetçalarlar, şimdi Aydın'ın Efeler ilçesinde, tarihi Hasır Pazarı'ndaki bir dükkânda meraklılarını bekliyor. 5 metrekarelik dükkânında eski radyo ve pikapları tamir eden emekli polis memuru Mustafa Demirel, kasetçalarlar gibi tarihe tanıklık eden antikaları onararak, geçmişin sesini yaşatmaya devam ediyor.

Tozlu Raflardaki Hatıralar: Aydın'da Kasetçalarlar Meraklılarını Bekliyor - Sayfa 2

Mustafa Demirel'in son tamir ettiği kasetçalar, bir zamanlar Yeşilçam filmlerinin de simgesi olmuş. Demirel, kasetçaların hikâyesini şu sözlerle anlatıyor: "Bunu bana babası vefat eden bir genç getirdi. Çatıdaymış bu. ‘Babam bunu zamanında 1970 yıllarda çok dinlerdi' dedi. Biz de bunu belli bir para ödeyerek aldık. Tamir ettik. Şimdi çalışıyor ve müşterisini bekliyor. Tarihe meraklı birisi varsa alacak onu, dinleyecek."

Tozlu Raflardaki Hatıralar: Aydın'da Kasetçalarlar Meraklılarını Bekliyor - Sayfa 3

Kasetçalara sahip olan dönemin gençlerinin ayrı bir havası olduğunu söyleyen Demirel, "Bir zamanlar çok meşhur bir kasetçalardı bu. Eskiden internet olmadığı için herkes müzikleri kasetten dinlerdi. Hatta bu kasetçalarlar Kemal Sunal’ın filmleri olsun, diğer Yeşilçam filmlerinde konu olmuştur. Bir zamanlar bu kasetçalarlara sahip olanların ayrı bir havası olurdu. 1970’ler, 80’lerde bunlar çok geçerliydi," diyerek nostaljik günleri anımsatıyor.

Tozlu Raflardaki Hatıralar: Aydın'da Kasetçalarlar Meraklılarını Bekliyor - Sayfa 4

Zamanla unutulan ve tozlu raflarda yerini alan kasetçalarlar, Mustafa Demirel gibi antika meraklıları sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor. Demirel, "Daha sonrasında unutuldu gitti. Tozlu raflara geçtiler. Bizim gibi bu işlerle uğraşanlar bu işleri yaşatmaya çalışıyor," diyerek kasetçalarların tarihini koruma çabasını vurguluyor.