USD 34,65
EUR 36,46
ALTIN 2.950,64
BIST100 9.688

Topraksız Tarımda Hamsi Atıklarıyla Gül Yetiştirildi: Hamsi Gülü

Akademisyen, hamsi atıklarından elde edilen biyogübre ile topraksız gül yetiştirdi. İşte Hamsi Gülü haberinin detayları..

27 Kasım 2024 | 11:04
Son Güncelleme:
Topraksız Tarımda Hamsi Atıklarıyla Gül Yetiştirildi: Hamsi Gülü - Sayfa 1

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, geliştirdiği proje ile hamsi atıklarını kullanarak topraksız tarımda gül yetiştirdi.

Topraksız Tarımda Hamsi Atıklarıyla Gül Yetiştirildi: Hamsi Gülü - Sayfa 2

'Kesme Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Hamsi Atık Hidrolizatlarının Biyoaktivatör Olarak Kullanılması' isimli TÜBİTAK projesi yapan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, balık atıklarını tarımsal üretimde kullanmak amacıyla 2 yıl önce çalışmalara başladı. 

Topraksız Tarımda Hamsi Atıklarıyla Gül Yetiştirildi: Hamsi Gülü - Sayfa 3

Projede balık atıkları işletmelerden temin edildi. Daha sonra kimyasal süreçlerle bu balık atıkları aminoasitlere dönüştürüldü. Dönüştürülen bu aminoasitler kullanılarak gül yetiştirildi.

Topraksız Tarımda Hamsi Atıklarıyla Gül Yetiştirildi: Hamsi Gülü - Sayfa 4

"Bitki besleme ürünü olarak değerlendirerek katma değer sağlamış olduk"
Proje hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, "Projemiz, TÜBİTAK destekli bir projedir. Hamsi atıklarından günümüzde biyoaktivatör veya biyostimülant olarak tabir edilen ürün geliştirdik ve bu ürünü şu an kesme çiçek olarak kullanılan ve topraksız tarımda Hindistan cevizi torfunda yetiştirilen güllere uygulayarak büyüme parametreleri üzerine etkisini belirliyoruz. Projenin 3. yılındayız. Her yıl düzenli olarak güller hasat edilmekte ve geliştirilen ürünün etkisi incelenmektedir.