Tımar Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Tımar sistemi, Osmanlı Devleti döneminde yüzyıllar boyunca uygulanan bir vergi sistemini ifade etmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun idari ve ekonomik bakımdan güçlenmesini sağlamakta olan bu sistem, 14. yüzyıldan itibaren uygulamaya konulmuştur.
Tımar Sistemi Nedir?
Tımar sistemi Osmanlı Devleti döneminde çok uzun seneler boyunca uygulanmış olan toprak ve vergi sistemini ifade etmektedir. Tımar sistemini açıklamak gerekir ise; devlet mülkiyetinde yer alan toprakların devlet memuru düzeyinde bulunan şahıslara bırakılmasına dayanmaktadır.
Bir diğer deyiş ile devlet, kendisi için çalışan kişilere maaş yerine toprak vermektedir ve bu toprakları işletmelerini istemektedir. Bu durumda hem maaş sorunu çözülmektedir hem de ülke topraklarının ekimi ve biçimi sağlanarak aktif bir hale gelmiş olmaktadır. Aynı zamanda bu toprakları işleyen köylüler de kazanç elde etmiş olmaktadır. Oldukça verimli ve yarar sağlayıcı bir sistemdir.
Osmanlı Devletinde Tımar Sistemi Nasıl Çalışır?
Hem Selçuklu devletinde hem de Osmanlı devletinde askerlere ve memurlara maaş yerine toprak verilmekteydi. Selçuklu devletinde bu sistemin ismine İkta Sistemi denirken, Osmanlı devletinde ise Tımar Sistemi adı verilmiştir.
Tımar sistemi, Osmanlı Devleti içerisinde devlet için çalışan kişilere uygulanmaktaydı. Kişilerin yer aldığı mevkiye ve konuma bakılarak toprak verilmekteydi ve toprakların düzenli bir biçimde işlenmesi şart olmaktaydı. Tımar Sistemi o dönemdeki herkes tarafından destek görmüştür ve sevilmiştir. Bunun nedeni ise Tımar sisteminin pek çok yararının olmasıdır.
Tımar Sisteminin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Tımar sisteminin çok sayıda özelliği ve faydası bulunmaktadır. Bu özelikler ve faydalar ise şu şekilde ifade edilmektedir: Devletin otorite kapsamındaki gücü artarken maaş yükü de azalmıştır.
Arazilerin boş halde durmasının önüne geçilmiştir. Devlet tarafından denetimin de sağlanmasından dolayı üretimde devamlılık yaşanmıştır. Tımar Sistemi genel olarak ordunun asker gereksinimini ve askeri giderlerini karşılamıştır.
Tımar sistemi toprağa duyulan bağlılığı artırarak göçebe yaşamakta olan halkı yerleşik bir hayata bağlamıştır. Tımar sistemi sayesinde bir düzen ortaya çıkmıştır. Vergi toplanmaları çok daha sistematik ve düzenli bir hale gelmiştir.