Temmuz Ayında Market Fiyatlarında Düşüş
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayında markette 37 ürünün 13’ünde fiyat artışı, 24’ünde ise fiyat azalışı olduğunu açıkladı. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 42,4 ile karpuz oldu.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayında üretici ve market arasındaki fiyat değişimlerini değerlendirdi. 28-29 Temmuz tarihlerinde yapılan denetimlerde, marketteki 37 ürünün 24'ünün fiyatı düştü. Karpuz, yüzde 42,4 ile en fazla fiyat düşüşü yaşayan ürün oldu.
Üretici ve Market Fiyatları Karşılaştırıldı
Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında, üreticilerin beklentilerini ve Temmuz ayında üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini değerlendirdi. Bayraktar, kuru soğanda erkenci çeşitlerin hasadının başlamasıyla birlikte fiyatlarda düşüş olduğunu belirtti. "Erkenci soğan depolanamadığı için üreticilerimiz ürününü kısa sürede elinden çıkarmak zorunda kalıyor. Bu sebepten soğan fiyatları düştü," dedi.
Domateste Arz Artışı Fiyatları Düşürdü
Domates üretiminde de benzer bir durum yaşandığını belirten Bayraktar, "2018 yılında 519 bin dekar olan salçalık domates üretim alanı 2023 yılında yüzde 36 oranında artarak 705 bin dekara yükseldi. Bu durum, domates fiyatlarının düşmesine neden oldu," diye konuştu.
Kuru Kayısıda Arz Fazlası
Kuru kayısıda da arz fazlası nedeniyle fiyatlarda düşüş meydana geldiğini ifade eden Bayraktar, "Geçen sezon 190 lira seviyelerine kadar yükselen kuru kayısı fiyatları, bu yıl 110 lira seviyesine kadar geriledi," dedi.
Temmuz ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 420,5 ile havuçta görüldüğünü belirten Bayraktar, "Havuçtaki fiyat farkını yüzde 333,9 ile limon, yüzde 328,6 ile elma, yüzde 313,9 ile kuru incir takip etti," dedi.
Market Fiyatlarında En Fazla Azalan Ürünler
Temmuz ayında markette fiyatı en fazla azalan ürün yüzde 42,4 ile karpuz oldu. Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 27,8 ile patates, yüzde 25,5 ile Antep fıstığı, yüzde 21,2 ile kabak izledi.
Üretici Fiyatlarındaki Değişim
Temmuz ayında üreticide 29 ürünün 7’sinde fiyat artışı olurken, 13’ünde fiyat düşüşü görüldü. Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 48,4 ile karpuzda görüldü. En çok fiyat artışı ise yüzde 25,5 ile yumurtada yaşandı.
İklim Değişikliğinin Etkisi
Bayraktar, iklim değişikliğinin tarım sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti. "Aşırı sıcaklar tarım ürünlerinde hasara ve verimde kayıplara neden oldu," diye ekledi. Yeşil soğan, marul, yeşil fasulye ve maydanozda yaşanan fiyat artışının arz azlığından kaynaklandığını ifade etti.