USD 34,61
EUR 36,33
ALTIN 2.930,33
BIST100 9.660

Tarımsal Üretimde Yeni Dönem: 2025-2027 Destekleri Açıklandı

Türkiye'de tarımsal üretimde planlı üretimi destekleyen yeni bir model uygulamaya konuldu. 2025-2027 yıllarını kapsayan bitkisel üretim destekleri Resmi Gazete'de yayımlandı, çiftçilere önceden belirlenen destek miktarları sunulacak.

Tarımsal Üretimde Yeni Dönem: 2025-2027 Destekleri Açıklandı
29 Ağustos 2024 | 09:29
Son Güncelleme:

Türkiye'de tarımsal üretimde yeni bir dönem başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen planlı üretim modeli ile çiftçiler, hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilerek üretim yapacaklar. 2025-2027 yıllarını kapsayan bitkisel üretim desteklerine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yeni modelle birlikte ilk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık olarak açıklandı.

Destekler ve İlave Ödemeler

Aspir, mercimek, mısır, nohut, patates, soğan ve birinci grup yem bitkileri için dekar başına 244 lira destek ödemesi yapılacak. Ayrıca, Amasya, Bingöl, Bitlis ve Çorum'un da aralarında bulunduğu 10 ilde yem bitkisi üreten çiftçilere yüzde 50 ilave planlı üretim desteği sağlanacak. Organik arıcılık yapan yetiştiricilere ise kovan başına 244 lira ödeme yapılacak.

Depolama desteği de sağlayan devlet, çiftçilerin ürünlerini güvenle saklayabilmeleri için Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kira ücret tarifesinin yüzde 75'i oranında destek verecek. Tüm bu desteklerden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticiler faydalanabilecek. Ayrıca, stratejik ürünler ve milli tohum kullanan üreticilere ek destekler de verilecek.

Bakan Yumaklı'dan Açıklama

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yeni modelin tarımsal üretimde plansızlığın getirdiği olumsuzlukların önüne geçileceğini belirtti. Bakan Yumaklı, "Bitkisel üretimde artık üretim planlamasının en önemli ayağını uygulamaya alıyoruz. Çiftçilerimiz, üretime karar vermeden önce, hangi havzada hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını bilecekler" ifadelerini kullandı.

Yumaklı, yeni modelle birlikte çiftçilerin planlı üretime yönlendirilerek, tarımda daha sürdürülebilir ve verimli bir döneme girileceğini vurguladı. 2024-2027 yıllarını kapsayan bu yeni destekleme modelinin, Türkiye'deki tarımsal üretimin geleceğine önemli katkılar sunması bekleniyor.