USD 34,64
EUR 36,38
ALTIN 2.915,23
BIST100 9.658
Syedra Antik Kenti'ndeki tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor - Sayfa 17

İki bölümden oluşan müzede Cumhuriyet tarihi öncesi savaş aletleri, Osmanlı tarihinde savaş toplarının üretimini sağlayan Tophane-i Amire, silah sanayisinde önemli ustaların yetiştiği İmalat-ı Harbiye, Kurtuluş Savaşı mücadelesini anlatan panolar ve eserler bulunuyor.

Syedra Antik Kenti'ndeki tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor - Sayfa 18

Müzede, tarihi eserlerin yanı sıra MKE tarafından üretilen ve Mehmetçiğin halihazırda kullandığı MPT-55, MPT-76 piyade tüfekleri ve JMK Bora-12 keskin nişancı tüfeği gibi silahlar ve bunların mühimmatları da yer alıyor.

Syedra Antik Kenti'ndeki tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor - Sayfa 19

"Atatürk, `Türk, öğün, çalış, güven` sözünü bu alanda söylüyor"
MKE İmalat-ı Harbiye Müze Sorumlusu Tuğba Öztürk Tursun, yapının tarihçesi hakkında yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: "Sultan 2. Abdülhamit döneminde yapının temeli atılıyor ve 1918 yılına kadar ordunun süvari kışlası olarak kullanılıyor. O dönemlerde fabrika bacasından çıkan bir kıvılcım burayı bertaraf ediyor ve yeniden yapıyı ayağa kaldırma düşüncesiyle ustalarımız, Mehmetçiklerimiz, büyük bir inançla, dirayetle burada faaliyetlerini göstermeye devam ediyor. O yıllarda Mustafa Kemal Atatürk bu inşaat alanını ziyarete geliyor. Hatta o ünlü vecizesi `Türk, öğün, çalış, güven` sözünü de bu alanda söylüyor."

Syedra Antik Kenti'ndeki tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor - Sayfa 20

Tursun, İmalat-ı Harbiye`nin 1922`deki yangın sonrasındaki tadilatıyla beraber ordunun yegane imalathanesi olarak faaliyet göstermeye başladığını belirterek, "Kurtuluş Savaşı sürecinde gerek cephelerimizde gerek askeri mühimmat üretimimizde bütün üretimler yine bu alanda sağlanıyor." ifadesini kullandı.