USD 34,70
EUR 36,73
ALTIN 2.966,91
BIST100 9.620

Swyer Sendromu Nedir?

Paris Olimpiyatları'nda ringe çıkan Cezayirli boksör Imane Khelif'in trans olduğu iddiaları tartışma yaratmıştı. Bu duruma ise bir sendromun sebep olduğu ortaya çıktı. "Swyer sendromu" olarak bilinen bu durum, merak konusu oldu. Peki Swyer Sendromu Nedir? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...

Swyer Sendromu Nedir?
04 Ağustos 2024 | 11:43
Son Güncelleme:

Cezayirli boksör Imane Khelif, 1 Ağustos'ta Paris Olimpiyatları'nda İtalyan boksör Angela Carini'yi yenmesinin ardından cinsiyet uygunluğu tartışmalarına yol açtı.

Imane Khelif'in 'trans' olduğu ve cinsiyet değiştirip kadınlar kategorisinde mücadele ettiği iddia edildi.

Khelif'in 2023 Dünya Şampiyonası'ndan Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından vücudunda XY kromozomu (erkek cinsiyet kromozomu) ve çok yüksek düzeyde testosteron tespit edildiği için diskalifiye edildiği ortaya çıktı.

Hakkında trans iddiaları çıkan sporcunun aslında "Swyer sendromu"na sahip olduğu öğrenildi.

SWYER SENDROMU NEDİR?

The Sun'a göre; Khelif'in Swyer Sendromu adı verilen bir rahatsızlığa sahip olduğu söyleniyor.

Swyer sendromu, doğumsal bir cinsiyet gelişim bozukluğudur. Bu sendromda bireyin dış cinsiyet organları tipik olarak normal bir kız çocuğuna benzerken, iç cinsiyet bezleri (yumurtalıklar) normal olarak gelişmemiş veya yok olmuştur. Yani, dış görünümüne göre kız gibi görünen bir bireyin, kromozomları (genellikle 46,XY) erkeksi olsa da doğal olarak yumurtalıkları (ve dolayısıyla rahmi) gelişmemiştir.

Bu sendrom, Khelif'in bazı kadın üreme organlarına sahip olduğu ancak aynı zamanda kadınlara göre çok daha yüksek testosteron seviyelerine sahip olduğu anlamına geliyor.

BELİRTİLERİ

Bireyde tipik olarak yumurtalıklar gelişmemiş veya çok az gelişmiş olabilir.

Bireyin dış cinsiyet organları genellikle normal bir kız çocuğunun dış genital yapısına benzer.

Ergenlik döneminde beklenen ikincil cinsiyet özellikleri (örneğin, meme gelişimi, adet başlaması) gözlenmez.

Genellikle 46,XY kromozom dizilimi vardır. Yani, tipik olarak erkek cinsiyet kromozomlarına sahip olmalarına rağmen dış görünüm itibarıyla kadınsıdırlar.