Konuşmaların ardından açılış paneli ile başlayan çalıştayda; Sapanca Destinasyonunda Sosyal Maliyetler, Sapanca Destinasyonunda Ekonomik Maliyetler, Sapanca Destinasyonunda Fiziksel Maliyetler ile Planlama ve Denetim Konusunda Yapılması Gerekenler başlıklarında değerlendirme ve çözüm stratejileri geliştirme toplantıları yapılacak. Toplantılarda ortaya atılan görüş ve düşünceler raportörler tarafından not alınarak kamuoyuna sunulacak.
Gelişen dünyada birçok değerin kaybedilmeye başlandığını belirten SUBÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, “Bugün çocuklarımıza sağlam bir kültür ve çevre bırakma kaygısındayız. Bundan sonraki süreçte iyi adımlar atmak, her alanda sürdürülebilirliği gerçekleştirmek ve turizmin daha dikkatli ilerlemesini gerçekleştirmek zorundayız. Bugün Sapanca’yı konuşacağız ama burada çıkacak sonuçlar tüm Türkiye’ye fayda verecektir. Olay sadece para kazanmak değil, bugünkü çevreyi gelecek kuşaklara daha iyi bir şekilde bırakmak olmalı. İnşallah başarılı bir çalıştaya imza atarız ve buradan çıkacak sonuçlar özellikle girişimcilerimize yol gösterir, akademisyenlerimize ve öğrencilerimize faydalı olur” diye konuştu.
Sapanca’nın dillere destan güzelliğiyle şehrin en önemli turizm merkezi olduğunu söyleyen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Koordinatörü Mehmet Yüzücü, “Turizmin günden güne gelişmesi ve sürdürülebilirliğin tek yolu ise doğru planlama ve çalışmaktan geçiyor. Bugün bizleri bir araya getiren çalıştay bizleri daha ileri taşıyarak hızlı, doğru ve verimli aksiyon almamızda önemli rol oynayacaktır. Sapancamızın turizminde olası bir sorunun tespit edilmesi ve bu sorunun çözülmesi hem turizmcileri hem de bizleri mutlu edecektir. Böylesine önemli çalışmaları ortaya koyacak ortak akıl buluşmamız olan Sapanca’da Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı’nın turizm vizyonuna katkı sağlayacağına inanıyor, şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Sapanca’nın Sakarya’nın misafirhanesi olarak kabul edilen bir ilçe olduğunu belirten Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, “Bizler de bu bilinçle ilçemiz adına yapılabilecek işlerdeki vazifemizi yerine getirme çabasındayız. Nüfusumuz 44 bin olarak gözükse de bu sayının 4-5 katına ulaştığı zamanlar oluyor. Hem yaz hem de kış turizmi bunda etkili oluyor. Sürdürülebilir turizm hem yerel yönetimler hem de işletmeciler için öncelikli hedef olmalıdır. Bu nedenle biz de ilçemizde turizmi bütüncül olarak ele alıyor ve 4 mevsim hizmet anlayışını güdüyoruz. Biz burada bir markalaşma hikâyesi meydana getirdik. Sapanca bir marka oldu. Turizm hareketliliği nüfus artışının yanı sıra tesisleşmeyi, ulaşımda kolaylığı da beraberinde getirdi. Daha önce günübirlik yapılan seyahatler konaklamalı seyahate dönüştü. Kurslarımızla sektörün taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz. Değişime ayak uyduramazsak dünyanın gerisinde kalacağız. Bu alanda yapılacak tüm çalışmalara Sapanca Belediyesi olarak destek vermeye hazırız.”