Sudanlı Öğrencilerden Coşkulu Etkinlik
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sudan Öğrenci Topluluğu tarafından “Sudan Tanıtım Etkinliği” düzenlendi. Sudan zengin kültürünün tanıtıldığı etkinlikte keyifli anlar yaşandı.
Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen etkinliğe SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sudan Öğrenci Topluluk Başkanı Fahrattin Yusuf, Topluluk Akademik Başkanı Fırat Çınar, Sudan İstanbul Başkonsolosu, Sakarya Göç idaresi Müdürü Hülya Korkut ve öğrenciler katıldı.
Her iki ülkenin dilinde okunan İstiklal Marşı’nın ve beraberinde gerçekleşen Kur'an-ı Kerim dinletisinin ardından, açılış konuşmaları gerçekleştirildi. Programın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Savaşan, "Uluslararası öğrenciler sadece üniversitemiz için değil ülkemiz içinde bir değer. Sudan ile Türkiye arasındaki dostluk bağı çok kuvvetli. Biz elimizden geldiğince bu tarz etkinliklere destek vermeye devam edeceğiz.” dedi.
Uluslararası öğrencilerin belirli bir hedefle Türkiye’ye geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Savaşan, “Bir yandan sınıflara renk katıyorlar diğer yandan kendi kültürlerini bize aktarıyorlar. Mezun olduktan sonra kendi ülkelerine dönerek Türkiye’de öğrendikleri bilgileri, tecrübeleri ve kültürleri ülkelerine taşıyacaklardır” ifadelerini kullandı.
Sudan ve Türkiye arasındaki insani ilişkilerin güzelliğine değinen Sudan İstanbul Başkonsolosu Mohamed Ahmed Taj El Din, “Bugün Sudan’ın zengin kaynaklarını ve doğal güzelliklerini anlatmak için buradayız. Sudan ve Türkiye arasındaki ilişkileri en güzel şekilde yürüteceğiz ve iki ülke arasında gerçekleşen tüm ilişkileri destekliyoruz. Bugün bizim için burada toplanan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sudan Öğrenci Topluluk Başkanı Fahrattin Yusuf, “Değerli misafirler bir öğrenci olarak Sudan’ın farklı bölgelerinden gelip yanımızda bulunan eşyalarla Sudan’ı yakından tanımanızı sağlamaya çalıştık. Kültürümüzü, adetlerimizi ve örflerimizi görün istedik. Buraya gelip bize destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
İki ülkenin kültürel zenginliklerinden bahseden Topluluk Akademik Başkanı Fırat Çınar, “Biz birbirine çok yakın olmayan coğrafyalarda yaşamamıza rağmen tarihte birçok kez yolları kesişen iki milletiz. Bunda şüphesiz ki benzer kültürlere ve benzer hassasiyetlere sahip olmamızın payı büyüktür. Bu ortak payda bizleri yakınlaştırırken kültürel farklılıklarımızla zenginleşiyoruz. Bu etkinliği düzenleyen Sudanlı arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerinde bulundu.
Programa video konferans yoluyla katılan Sudan Türk Büyükelçi İrfan Neziroğlu, “Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerinde özellikle son yirmi yılda çok ciddi bir ilerleme kat edildi. Aslında bizim Afrika ile ilişkilerimiz çok eski. Sosyal, kültürel, ekonomik gibi alanlarda ilişkilerimizi yürütüyoruz. Bu tarz programların yapıldığını görmek de çok gurur verici.” ifadesini kullandı.
Program, pek çok farklı kültüre ve değere ev sahipliği yapan bir ülke olan Sudan’ın zengin kültürünün tanıtıldığı; Sufi gösterisi, İngilizce ve Türkçe şarkılar, şiir dinletisi, çeşitli Sudan yöresel dansları, Sudan Düğün merasimi (Cirtig) ve tiyatro gösterisinin ardından plaket takdimiyle sona erdi.