SUBÜ, Yüksek Teknolojili SEM Cihazını Hizmete Açtı
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ar-Ge çalışmalarını güçlendirmek ve sektöre hizmet sunmak amacıyla yüksek çözünürlüklü Taramalı Elektron Mikroskobu’nu devreye aldı.

Akademik Araştırmalarda Yeni Dönem
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Ar-Ge altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli bir yatırımı hayata geçirdi. Üniversitenin araştırma faaliyetlerini ve sanayi iş birliklerini desteklemek amacıyla yüksek çözünürlüklü Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) hizmete açıldı. Açılış töreni, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Boz, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih Çalışkan, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Tatlı ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Teknoloji Fakültesi T1 Blok 205 No’da hizmet vermeye başlayan SEM, mühendislik ve temel bilim alanlarında; malzeme, metalürji, kimya, fizik, jeoloji, biyoloji ve tarım gibi çok sayıda disiplinde kullanılabilecek. 1 milyon kat büyütmeye kadar görüntüleme yapabilen cihaz, nanometre hassasiyetinde analizler sunuyor. Cihazla ilgili bilgi almak ve randevu oluşturmak için https://tf.subu.edu.tr/tr/sem adresi ve semlab@subu.edu.tr mail adresi üzerinden erişim sağlanabiliyor.

Gelişmiş Teknik Özellikler
SEM cihazı, altın kaplama SE görüntüleme, BSE görüntüleme, canlı EDS, düşük voltaj görüntüleme, yüzey pürüzlülüğü ölçümü ve tane boyut analizi gibi gelişmiş teknik özelliklere sahip. Üç farklı dedektörle çalışan sistem; ikincil elektron dedektörüyle yüzey görüntüleme, geri saçılan elektron dedektörüyle kompozisyonel görüntüleme ve EDS dedektörüyle elementel analiz gerçekleştirebiliyor.

Canlı EDS özelliği sayesinde, görüntüleme sırasında ikincil ve geri saçılan elektronlardan alınan sinyallerle elementel haritalandırma yapılabiliyor. Ayrıca laboratuvar bünyesindeki yazılımlar sayesinde yüzey pürüzlülüğü ölçümü ve tane boyutu analizi de kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Cihazla birlikte satın alınan altın kaplama ünitesi sayesinde iletken olmayan numunelere altın kaplanarak görüntüleme imkânı sunuluyor. Düşük vakum özelliği ise organik numunelerin, yaprak ve böcek gibi örneklerin görüntülenmesini mümkün kılıyor.