USD 35,49
EUR 36,48
ALTIN 3.081,85
BIST100 9.978

SU İÇMEYİ UNUTMA!

Su bütün canlıların yaşam kalitesi ve devamlılığı için temel bir maddedir. İnsan bedeni de suya daima ihtiyaç duymaktadır. Vücudumuzda suyun %1’lik kaybında susamaya başlarız, bu kayıp %10’lara ulaştığında ise sağlığımız için ciddi sorunlar doğurmaktadır.

Peki suyu vücudumuz için bu kadar önemli kılan işlevleri nelerdir?

-Kan plazmasının yaklaşık %90’ı sudur, dolayısıyla su tüketimi kan hacmi ve kan basıncını etkileyen bir öğedir.

-Cildin nemlenmesinde ve cilt sağlığında etkilidir.

-Terleme yolu ile vücut sıcaklığının dengelenmesinde rol alır.

-Metabolizmayı daha hızlı çalıştırır.

-Toksinlerin vücuttan atılmasında büyük bir etkiye sahiptir.

-Su tüketimi bağırsak sağlığını da düzenler.

-Vitaminlerin ve minerallerin hem vücutta taşınmasını hem de çözülmesini sağlar.

Gün boyu idrarla, solunumla, terle, bağırsakla su kaybederiz. Bu kayıp özellikle terlemenin yoğun olduğu sıcak havalarda çok daha fazladır. Yoğun fiziksel aktivite yapıldığında, fazla tuzlu yiyecekler tüketildiğinde vücudumuzda sıvı kaybı artar. Böyle durumlarda vücutta sıvı dengesini korumak için en az kaybedilen miktar kadar suyun yerine konulması gerekir.

Su ihtiyacı ise kişiden kişiye değişmektedir. Kişinin egzersiz durumu, yaşadığı bölgenin hava koşulları, vücut ağırlığı ve suyu kısıtlamasını gerektirecek bir hastalığının olması gibi faktörler su ihtiyacındaki farklılıkların sebeplerindendir. Bireysel olarak bile bazı durumlarda suya daha fazla ihtiyaç duyabiliriz.

Grip, ishal, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların varlığında veya gebelik/emzirme dönemlerinde kişinin su ihtiyacı artmaktadır.

Ancak böbreklerimizin belli bir miktarda suyu atabilme kapasitesi vardır. Her şeyde olduğu gibi suyun da fazlasının zararlı olabileceği unutulmamalıdır. 4-5 litre gibi yüksek miktarda su tüketimi, sağlıklı olan bireyde kan hacminde fazla artışa ve kanda bulunan minerallerin yoğunluğunun azalması sonucu ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

GÜN İÇİNDE DAHA FAZLA SU TÜKETMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ:

Gün içinde su içmeyi unutuyorsanız; tüketiminizi kademeli olarak yeni hedefler ile artırmalısınız. Bugün 4 bardak su içtiyseniz, yarın 6 bardak, ertesi gün 8 bardak su içmek gibi hedefler ile ilerleyebilirsiniz.

Çay, kahve tüketiminiz fazla ise dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi bu olacaktır. Bu içecekler vücuttan su atımına sebep olur su içmenin yerini doldurmazlar. Bu içeceklerin tüketimini azaltarak, su tüketiminizin de artmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Susadığınızda içtiğiniz içecek mutlaka su olmalıdır. Asitli içecekler, meşrubatlar bu hissi bastırsa da vücudumuzda sade su ile aynı etkiyi göstermez ve kalori alımına sebep olur.

Masanızda, çantanızda bir şişe su bulundurarak, hatırlamayı kolaylaştırarak ulaşılabilirliği arttırabilirsiniz.

Su içmek için hatırlatma alarmları veya uygulamaları kullanmak, tüketiminizi daha düzenli hale getirir.

Suyunuzu aromatik baharatlar veya meyvelerle tatlandırarak su içmeyi keyifli hale getirebilirsiniz. Örneğin karanfil, kabuk tarçın, limon, elma, taze nane kullanabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tüm Yazılar