USD 34,23
EUR 37,22
ALTIN 2.995,42
BIST100 8.794
Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 6

   5. Rahime Sultan Camii

Zarif mimarisiyle dikkat çeken Rahime Sultan Camii, Abdülmecit’in dördüncü eşi tarafından 1892 yılında inşa ettirilmiş. Yapımında yığma tuğla tekniğinin tercih edildiği dini yapının en dikkat çekici bölümünü, ön cephesinde yer alan kemerli pencereler oluşturuyor. Eğer ortadaki pencerenin üst kısmına bakarsanız, Sultan Abdülmecit’in tuğrasını görebilirsiniz.

Uzunkum İlköğretim Okulu’nun hemen arkasındaki caminin iç kısmını da mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Çünkü yapının günümüze ulaşmayı başarmış oyma süslemeleri, bir hayli gösterişli.

Adres: Uzunkum Köyü İç Yolu, 54600 Sapanca

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 7

6. Hasan Fehmi Paşa Camii

Sapanca gezintiniz sırasında rotanızı Mahmudiye Köyü’ne çevirirseniz, Osmanlı döneminden kalma bir diğer güzel yapı olan Hasan Fehmi Paşa Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.

Caminin inşası, 1885 yılında dönemin sadrazamı Hasan Fehmi Paşa’nın isteği doğrultusunda gerçekleştirilmiş. Dini yapı, bölgedeki çoğu türdeşi gibi kiremit çatılı olarak tasarlanmış. Döneminin tipik özellikleri dışında yapı, iç ve dış duvarlarını süsleyen işlemelerle gezginleri kendisine çekiyor.

Adres: Mahmudiye Mahallesi, 54600 Sapanca

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 8

  7. Camii Cedid

Sapanca Çarşısı’na yönelecek olursanız, bölgenin atmosferini çok daha etkileyici hale getiren Camii Cedid’i görebilirsiniz. Bulunduğu mahallenin adıyla anılan dini yapı, dikdörtgen planlı tasarlanmış ve 1889 yılında inşa edilmiş.

Taş temel üzerine kâgir olarak yapımı gerçekleştirilen caminin vitray süslemelerle bezenmiş ahşap pencerelerinin, genele yayılan sadelikle tezat oluşturmalarına rağmen çok zarif durduklarını belirtmem gerekiyor.

Caminin bahçesinde orijinal şadırvan halen daha duruyor. Girişin üzerindeki harim kısmı ise sonradan kadınlar mahfeline dönüştürülmüş.

Adres: İzci Sokak, No:1, 54600 Sapanca

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 9

  8. Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı

Osmanlı’dan günümüze miras kalan camileri ziyaretin ardından dinlenmek ve bir şeyler yemek için Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı’na gidebilirsiniz.

Sakarya-Sapanca yolu üzerindeki tabiat parkı, herhangi bir nişan ya da düğün organizasyonuna denk gelmezseniz gayet sakin ortama sahip. Üstelik gölün enfes manzarasını gözler önüne seren parkta dört mevsim konaklama imkânı bulabilirsiniz. Bunun için koruma alanının bir kısmına 2 oda 1 salondan oluşan ahşap evler inşa edilmiş.

27 hektarlık alanı kaplayan tabiat parkında yeme-içme ihtiyacınızı dilerseniz bünyesinde faaliyet gösteren restoran aracılığıyla pratik bir biçimde giderebilirsiniz. Tesis aynı zamanda kafe olarak düzenlenmiş.

Biraz daha özgür olmak ve açık havanın tadını çıkarmak adına piknik alanına yönelebilirsiniz. Piknik için gerekli malzemeyi ise restoran dâhilindeki marketten temin edebilirsiniz.

Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı ayrıca aktiviteleri ile bölgede tatil yapanlara ya da günübirlik ziyarette bulunanlara eğlenceli vakit geçirme olanağı tanıyor.

Siz de bu imkânlardan yararlanmak isterseniz bisiklet ya da ATV kiralayıp etrafı turlayabilirsiniz. Hatta binicilik alanında at veya eşeğe binip gezebilirsiniz. Daha dingin bir aktiviteye yönelmek isterseniz de okçuluk alanında atış yeteneklerinizi test edebilirsiniz.