USD 34,23
EUR 37,22
ALTIN 2.995,42
BIST100 8.794
Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 5

 4. Rüstempaşa Camii

Sapanca, doğal güzellikleri ve aktivite zenginliği kadar mimari harikası tarihi yapılarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Doğal olarak ilçeye yönelik seyahat planları yapan gezginler, özellikle yerleşimin çeşitli noktalarındaki camileri Sapanca gezilecek yerler listelerine dâhil ederek bölgenin geçmişini daha detaylı biçimde tanıma olanağına kavuşuyor.

Siz de böyle bir yol izlemeyi düşünürseniz listenize ilk olarak Rüstempaşa Camii’ni ekleyebilirsiniz. Dini yapı, Kanuni Sultan Süleyman dönemi sadrazamlarından Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış.

Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan camii, 1550-1560 yılları içerisinde inşa edilen külliyenin en önemli parçası konumundaymış. Ancak yapı grubunun imaret, hamam ve kervansaray bölümleri günümüze ulaşamamış.

Sahile yakın konumdaki yapı, birkaç adım uzağındaki kızıl minaresi sayesinde kolayca fark edilebiliyor.

Adres: Rüstempaşa, İstasyon Caddesi, No:30, 54600 Sapanca

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 6

   5. Rahime Sultan Camii

Zarif mimarisiyle dikkat çeken Rahime Sultan Camii, Abdülmecit’in dördüncü eşi tarafından 1892 yılında inşa ettirilmiş. Yapımında yığma tuğla tekniğinin tercih edildiği dini yapının en dikkat çekici bölümünü, ön cephesinde yer alan kemerli pencereler oluşturuyor. Eğer ortadaki pencerenin üst kısmına bakarsanız, Sultan Abdülmecit’in tuğrasını görebilirsiniz.

Uzunkum İlköğretim Okulu’nun hemen arkasındaki caminin iç kısmını da mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Çünkü yapının günümüze ulaşmayı başarmış oyma süslemeleri, bir hayli gösterişli.

Adres: Uzunkum Köyü İç Yolu, 54600 Sapanca

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 7

6. Hasan Fehmi Paşa Camii

Sapanca gezintiniz sırasında rotanızı Mahmudiye Köyü’ne çevirirseniz, Osmanlı döneminden kalma bir diğer güzel yapı olan Hasan Fehmi Paşa Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.

Caminin inşası, 1885 yılında dönemin sadrazamı Hasan Fehmi Paşa’nın isteği doğrultusunda gerçekleştirilmiş. Dini yapı, bölgedeki çoğu türdeşi gibi kiremit çatılı olarak tasarlanmış. Döneminin tipik özellikleri dışında yapı, iç ve dış duvarlarını süsleyen işlemelerle gezginleri kendisine çekiyor.

Adres: Mahmudiye Mahallesi, 54600 Sapanca

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 8

  7. Camii Cedid

Sapanca Çarşısı’na yönelecek olursanız, bölgenin atmosferini çok daha etkileyici hale getiren Camii Cedid’i görebilirsiniz. Bulunduğu mahallenin adıyla anılan dini yapı, dikdörtgen planlı tasarlanmış ve 1889 yılında inşa edilmiş.

Taş temel üzerine kâgir olarak yapımı gerçekleştirilen caminin vitray süslemelerle bezenmiş ahşap pencerelerinin, genele yayılan sadelikle tezat oluşturmalarına rağmen çok zarif durduklarını belirtmem gerekiyor.

Caminin bahçesinde orijinal şadırvan halen daha duruyor. Girişin üzerindeki harim kısmı ise sonradan kadınlar mahfeline dönüştürülmüş.

Adres: İzci Sokak, No:1, 54600 Sapanca