USD 34,23
EUR 37,22
ALTIN 2.995,42
BIST100 8.794
Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 4

3. Kartepe / Kayak Merkezi

Bana soracak olursanız, Maşukiye’ye kadar gelip de Kartepe’ye uğramamak büyük haksızlık olur. Çünkü bu heybetli dağa zaman ayırırsanız birbirinden güzel yaylalarda piknik yapıp temiz havayı bolca içinize çekebilir, fotoğrafını çekip ölümsüzleştirmeye değer sayısız manzarayla karşılaşabilir ve en güzeli zirvesindeki kayak merkezinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

İstanbul, Eskişehir, Ankara gibi kentlerden ulaşımın gayet kolay olduğu Kartepe Kayak Merkezi’nde, her seviyeden kış sporları tutkunlarının ilgisini çekebilecek pistler bulunuyor.

Ayrıca Kartepe ve Sapanca bungalov tatillerinizde, kış aylarında sıklıkla tercih edebileceğiniz bir aktivite olabilir.

Üstelik bu pistlerin tümünden tek ski pass ile dilediğiniz gibi yararlanabilirsiniz. Hatta tatil süreniz yeterince uzunsa zirvede bulunan otelde konaklayıp Kartepe deneyimini çok daha yoğun biçimde yaşayabilirsiniz.

Kirazlı ve Kuzu, kayak merkezi dışında Kartepe’yi her yaş grubundan gezginin sıklıkla ziyaret etmelerine olanak tanıyan yaylaların en ünlüleri.

Kışın kar, ilkbaharda ise yemyeşil bitki örtüsü ile kaplanan yaylalar, yazın konuklarına serinleme imkânı veriyor. Kolayca ulaşılabildiğinden daha fazla ziyaretçi çeken Kirazlı’dan, İzmit Körfezi’ne kadar uzanan enfes manzarasını seyredebilirsiniz. Kuzu ise sessiz atmosferiyle gözlem yapmaktan hoşlanan gezginleri kendisine çekiyor.

Kartepe’nin bünyesinde sakladığı güzellikleri keşfetmek isterseniz, çevredeki işletmelerin sundukları çeşitli tur olanakları arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

Tıpkı eteklerinde yer alan Maşukiye’de olduğu gibi Kartepe’de de ATV turları son zamanlarda bir hayli revaçta. Ayrıca zirveye giden yol, bisikletle çıkılabilecek kadar rahat. Tabii bazı noktalarında eğim aniden arttığından kondisyon gerektirdiğini unutmamak gerekiyor.

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 5

 4. Rüstempaşa Camii

Sapanca, doğal güzellikleri ve aktivite zenginliği kadar mimari harikası tarihi yapılarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Doğal olarak ilçeye yönelik seyahat planları yapan gezginler, özellikle yerleşimin çeşitli noktalarındaki camileri Sapanca gezilecek yerler listelerine dâhil ederek bölgenin geçmişini daha detaylı biçimde tanıma olanağına kavuşuyor.

Siz de böyle bir yol izlemeyi düşünürseniz listenize ilk olarak Rüstempaşa Camii’ni ekleyebilirsiniz. Dini yapı, Kanuni Sultan Süleyman dönemi sadrazamlarından Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış.

Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan camii, 1550-1560 yılları içerisinde inşa edilen külliyenin en önemli parçası konumundaymış. Ancak yapı grubunun imaret, hamam ve kervansaray bölümleri günümüze ulaşamamış.

Sahile yakın konumdaki yapı, birkaç adım uzağındaki kızıl minaresi sayesinde kolayca fark edilebiliyor.

Adres: Rüstempaşa, İstasyon Caddesi, No:30, 54600 Sapanca

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 6

   5. Rahime Sultan Camii

Zarif mimarisiyle dikkat çeken Rahime Sultan Camii, Abdülmecit’in dördüncü eşi tarafından 1892 yılında inşa ettirilmiş. Yapımında yığma tuğla tekniğinin tercih edildiği dini yapının en dikkat çekici bölümünü, ön cephesinde yer alan kemerli pencereler oluşturuyor. Eğer ortadaki pencerenin üst kısmına bakarsanız, Sultan Abdülmecit’in tuğrasını görebilirsiniz.

Uzunkum İlköğretim Okulu’nun hemen arkasındaki caminin iç kısmını da mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Çünkü yapının günümüze ulaşmayı başarmış oyma süslemeleri, bir hayli gösterişli.

Adres: Uzunkum Köyü İç Yolu, 54600 Sapanca

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 7

6. Hasan Fehmi Paşa Camii

Sapanca gezintiniz sırasında rotanızı Mahmudiye Köyü’ne çevirirseniz, Osmanlı döneminden kalma bir diğer güzel yapı olan Hasan Fehmi Paşa Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.

Caminin inşası, 1885 yılında dönemin sadrazamı Hasan Fehmi Paşa’nın isteği doğrultusunda gerçekleştirilmiş. Dini yapı, bölgedeki çoğu türdeşi gibi kiremit çatılı olarak tasarlanmış. Döneminin tipik özellikleri dışında yapı, iç ve dış duvarlarını süsleyen işlemelerle gezginleri kendisine çekiyor.

Adres: Mahmudiye Mahallesi, 54600 Sapanca