USD 34,23
EUR 37,22
ALTIN 2.995,42
BIST100 8.794
Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 2

    1. Sapanca Gölü & Sahili Yürüyüş Yolu

Sapanca Gölü ve kıyısında yer alan yürüyüş yolu, son yıllarda bölgede en çok ilgi çeken yerlerin başında geliyor. Bölgeye canlılık katan gölün bünyesinde barındırdığı doğal güzelliklerin keyfini sürmek için bu harika yürüyüş parkurunu Sapanca gezilecek yerler listenizin ilk sırasına yazabilirsiniz.

Sapanca Gölü’nün en sevdiğim yanı, ziyaretçilerine dört mevsim farklı olanakları değerlendirme fırsatı tanıması. İlginin bir hayli yoğunlaştığı yazın bu bölgeye gelirseniz, gölde yüzüp serinleyebilir ya da su sporlarına yoğunlaşabilirsiniz.

Sakin atmosferi seviyorsanız, ekim ve nisan ayları arasındaki uzun zaman aralığında buraya gelip rahatça kafa dinleyebilirsiniz.

Gölü çevreleyen sahil kesimindeki düzenleme gerçekten de iyi düşünülmüş. Çünkü yerleştirilen banklar sayesinde oturup çevreyi izlemek ve güzel manzaraları fotoğraflamak oldukça rahat hale gelmiş.

Ayrıca bisiklet, koşu ve yürüyüş için farklı yollar oluşturulmuş. Böylece kimsenin kimseyi rahatsız etmemesi sağlanmış. Göl kıyısında pedal çevirmek isterseniz, çevredeki birçok mekânda sunulan bisiklet kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Eskiden belediye bu konuda gezginlere kolaylık sunuyormuş. Ancak verilen hizmeti suistimal eden çok olunca iş çevredeki bakkallara, kafelere ve otellere düşmüş.

Bölgede vakit geçirirken bir anda midenizden açlık sinyalleri yükselirse rotanızı Reis’in Teknesi, Maja, Sasa Harmanlık, Heinz Restaurant gibi yeme-içme mekânlarına çevirebilirsiniz. İsimlerini andıklarıma ek olarak ayrıca bölgede farklı bütçe ve damak tatlarına hitap eden daha birçok yer olduğunu da yeri gelmişken belirteyim.

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 3

    2. Kırkpınar

1864’te bölgeye göç eden Çerkezler’in kurdukları ilk yerleşim olan Kırkpınar, deyim yerindeyse yemyeşil bitki örtüsü ile kaplı bir cenneti andırıyor.

Nüfusları azalmış olsa da bölgede hala Çerkez nüfusu baskın durumda. Zaten mahalle, bu kitle sayesinde gezginlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında geliyor.

Huzur dolu sokaklar, konuklarını sıcak bir şekilde karşılayan yerel halk, geniş bahçeli evler, kocaman parklar ve harika mutfak kültürü Kırkpınar’da sizleri bekliyor.

Kırkpınar’ın en gösterişli parkları, Bağdat Caddesi üzerinde bulunuyor. Cadde, aynı zamanda sosyalleşmek ve yöreye özgü lezzetleri tatmak isteyenler için cazip fırsatlara ev sahipliği yapıyor.

Yeme-içme mekânları arasında en etkileyici atmosfere sahip yer olarak Natürel Park Restaurant öne çıkıyor. Yemeğinizi yiyip biraz sindirdikten sonra restoranın bir parçası konumundaki botanik bahçesini gezebilirsiniz.

Kırkpınar’ı, göl kıyısındaki diğer yerleşim bölgeleri gibi dört mevsim ziyaret edebilirsiniz. Ancak bana soracak olursanız buraya ya ilkbaharda ya da sonbaharda gitmek gerekiyor. Çünkü her iki mevsimde de yerleşim çevresinde harika manzaralar oluşuyor.

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 4

3. Kartepe / Kayak Merkezi

Bana soracak olursanız, Maşukiye’ye kadar gelip de Kartepe’ye uğramamak büyük haksızlık olur. Çünkü bu heybetli dağa zaman ayırırsanız birbirinden güzel yaylalarda piknik yapıp temiz havayı bolca içinize çekebilir, fotoğrafını çekip ölümsüzleştirmeye değer sayısız manzarayla karşılaşabilir ve en güzeli zirvesindeki kayak merkezinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

İstanbul, Eskişehir, Ankara gibi kentlerden ulaşımın gayet kolay olduğu Kartepe Kayak Merkezi’nde, her seviyeden kış sporları tutkunlarının ilgisini çekebilecek pistler bulunuyor.

Ayrıca Kartepe ve Sapanca bungalov tatillerinizde, kış aylarında sıklıkla tercih edebileceğiniz bir aktivite olabilir.

Üstelik bu pistlerin tümünden tek ski pass ile dilediğiniz gibi yararlanabilirsiniz. Hatta tatil süreniz yeterince uzunsa zirvede bulunan otelde konaklayıp Kartepe deneyimini çok daha yoğun biçimde yaşayabilirsiniz.

Kirazlı ve Kuzu, kayak merkezi dışında Kartepe’yi her yaş grubundan gezginin sıklıkla ziyaret etmelerine olanak tanıyan yaylaların en ünlüleri.

Kışın kar, ilkbaharda ise yemyeşil bitki örtüsü ile kaplanan yaylalar, yazın konuklarına serinleme imkânı veriyor. Kolayca ulaşılabildiğinden daha fazla ziyaretçi çeken Kirazlı’dan, İzmit Körfezi’ne kadar uzanan enfes manzarasını seyredebilirsiniz. Kuzu ise sessiz atmosferiyle gözlem yapmaktan hoşlanan gezginleri kendisine çekiyor.

Kartepe’nin bünyesinde sakladığı güzellikleri keşfetmek isterseniz, çevredeki işletmelerin sundukları çeşitli tur olanakları arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

Tıpkı eteklerinde yer alan Maşukiye’de olduğu gibi Kartepe’de de ATV turları son zamanlarda bir hayli revaçta. Ayrıca zirveye giden yol, bisikletle çıkılabilecek kadar rahat. Tabii bazı noktalarında eğim aniden arttığından kondisyon gerektirdiğini unutmamak gerekiyor.

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 5

 4. Rüstempaşa Camii

Sapanca, doğal güzellikleri ve aktivite zenginliği kadar mimari harikası tarihi yapılarıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Doğal olarak ilçeye yönelik seyahat planları yapan gezginler, özellikle yerleşimin çeşitli noktalarındaki camileri Sapanca gezilecek yerler listelerine dâhil ederek bölgenin geçmişini daha detaylı biçimde tanıma olanağına kavuşuyor.

Siz de böyle bir yol izlemeyi düşünürseniz listenize ilk olarak Rüstempaşa Camii’ni ekleyebilirsiniz. Dini yapı, Kanuni Sultan Süleyman dönemi sadrazamlarından Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış.

Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan camii, 1550-1560 yılları içerisinde inşa edilen külliyenin en önemli parçası konumundaymış. Ancak yapı grubunun imaret, hamam ve kervansaray bölümleri günümüze ulaşamamış.

Sahile yakın konumdaki yapı, birkaç adım uzağındaki kızıl minaresi sayesinde kolayca fark edilebiliyor.

Adres: Rüstempaşa, İstasyon Caddesi, No:30, 54600 Sapanca