USD 34,28
EUR 37,27
ALTIN 3.008,10
BIST100 8.794
Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 11

  11. Yaylalar

Sapanca söz konusu olduğunda yaylaları ayrı bir kategoride değerlendirmek gerekiyor. Hatta bu konuda bilgi vermeye doğrudan Soğucak Yaylası’ndan başlamak bence yerinde bir karar olur. Deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikteki yayla, Sapanca’ya 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Doğa harikası alan, zaman zaman Türkiye Off-Road Şampiyonası yarışlarına ev sahipliği yapıyor. Doğa yürüyüşleri, binicilik, piknik gibi aktiviteler için gayet ideal ortama sahip yaylaya temmuz ayının ikinci haftası giderseniz, oldukça renkli görüntülerin ortaya çıktığı şenlikleri yerinde izleyebilirsiniz. Kırca Yaylası ise zengin bitki örtüsü ve huzur dolu ortamıyla Soğucak’ın en önemli alternatifi olarak öne çıkıyor. Yalnız bana soracak olursanız, Kırca’nın gözlem yapmak ve fotoğraf çekmek isteyen konuklarına daha fazla fırsat sunduğunu belirtebilirim. Geyve ilçesinin sınırları içerisindeki yaylanın büyük bölümü, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde açan dağ menekşeleri ile kaplanıyor. Üstelik yazın düzenlenen şenlikler sayesinde yerel kültüre dair ilginç detaylar yakalama şansına kavuşabilirsiniz. Sapanca’da, Kırca ve Soğucak dışında daha birçok yayla bulunuyor. Dolayısıyla ilçeye yönelik ayırdığınız tatil süresine bağlı olarak gezi programınıza Çiğdem, Katırözü, Sultanpınar, Güzlek ve Karagöl gibi seçenekleri de dâhil edebilirsiniz.

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 12

12.Maşukiye

Sapanca’da zaman geçirirken sakın ama sakın Maşukiye’yi ziyaret etme fırsatını kaçırmayın. Yerleşimin bu kadar iddialı bir girişi hak etmesinde aslan payı, sizin de kolayca tahmin edebileceğiniz üzere göz alıcı güzellikteki doğasına ait.

Hatta mümkünse, hafta sonu kaçamakları için benim favori mekânlarımdan biri olan Maşukiye’de 1-2 gün geçirmenizi tavsiye ederim. Çünkü bölge, konuklarına yılın her dönemi farklı aktivitelerle keyifli zaman geçirebilme ayrıcalığı sunuyor.

Sırtını Marmara Bölgesi’nin en heybetli dağlarından birine dayayan Maşukiye’nin dört bir yanında alabalık çiftlikleri faaliyet gösteriyor.

Aygır Deresi’nin buz gibi sularından beslenen bu tesislerin büyük çoğunluğunun bünyesinde restoranlar bulunuyor. Restoranlara, güne dört dörtlük kahvaltı ile başlamak için gidebilirsiniz. Daha da güzeli öğle ya da akşam yemeği için rotanızı bu mekânlardan birine çevirip kiremitte alabalığın tadına bakabilirsiniz.

Osmanlı döneminde kalma yapılar ve çeşitli doğa sporları olanakları, Maşukiye’yi gezginlerin gözünde değerli kılan diğer unsurlar olarak sıralanıyor.

Bir zamanlar âşıkların gözler uzak kalmak için tercih ettikleri yerleşimin çarpıcı güzellikteki doğasını ATV turlarına katılarak ya da bisiklete, ata binerek keşfedebilirsiniz. Alternatif olarak elinizde fotoğraf makinenizle çevredeki yürüyüş rotalarını da arşınlayabilirsiniz.

Kendi aracınızla Sapanca’dan Maşukiye’ye dakikalar içerisinde ulaşabilirsiniz. Otomobiliniz yoksa da sakın üzülmeyin. Yerel otobüs firmaları, gün boyunca iki yerleşim arasında yolcu taşıyor.

Sonbaharda Sapanca'da gezilecek yerler - Sayfa 13

Sapanca’da yapılacak en popüler aktivitelerden bazıları:

Sapanca tatilinize keyifli bir başlangıç yapmak için göl çevresinde bisiklete binmeye öncelik verebilirsiniz.

Alternatif olarak göl kıyısındaki rekreasyon alanında uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

Sabahları ise Kırkpınar veya Maşukiye’deki mekânlarda kahvaltı yapabilirsiniz. Sapanca, bu konuda konuklarına gayet farklı alternatifler sunuyor.

Hazır göl kıyısındayken, balık keyfi yapmayı da unutmamak gerekiyor. Bunun için isterseniz yürüyüş yolu boyunca sıralanan mekânları tercih edebilir ya da kiremitte alabalığı ile ünlü Maşukiye’ye gidebilirsiniz.

Çevrenizi saran doğal güzellikleri detaylıca tanımak isterseniz, ATV kiralayıp tura çıkabilirsiniz.

Grup aktivitelerinden hoşlanıyorsanız, paintball oynayabilirsiniz.

Adrenalin dozu yüksek bir aktivite arayışına girdiğinizde, Naturköy’deki 250 metrelik zipline alanına yönelebilirsiniz.

Sabah gün doğumuna yakın bir saatte mutlaka sahile gidin. Çünkü ortaya çıkan manzara, tek kelimeyle harika.

Kışın bölgeye giderseniz, Kartepe’de kayak yapmayı da listenize ekleyebilirsiniz.

Doğa ile iç içe olmayı seviyorsanız, yaylalarda ya da göle yakın konumdaki koruma alanlarında kamp kurabilirsiniz.

Kırkpınar’a gittiğinizde, birbirinden güzel bahçeli evlerin bulunduğu Bağdat Caddesi’nde yürüyüşe zaman ayırın.

Bölgedeki otellerde kusursuz spa deneyimi yaşayabilirsiniz.

Sapanca gezisi için yaz aylarını tercih ettiyseniz kano, deniz bisikleti ya da sandal kiralayıp gölde gezintiye çıkabilirsiniz.