Sivrisineklerin tarihteki tüm savaşların toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtığını belirten Dr. Karahan, dünyada başlıca beş hastalığın sivrisinekler aracılığıyla yayıldığını söyledi. Bu hastalıklar; Batı Nil Humması, Chikungunya, Deng Humması, Zikavirüs ve sıtma olarak sıralandı. Dr. Karahan, sıtma hastalığının anofel cinsi sivrisinekler tarafından, Batı Nil Humması'nın culex, diğer hastalıkların ise aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşındığını belirtti.
Sivrisinek ısırığı sonrası yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Dr. Karahan, şu önerilerde bulundu:
Bölgeye soğuk su uygulaması yapılmalıdır.
Isırık olan yer tırnak diplerinden geçebilen bakterilerle enfekte olabileceğinden çok fazla kaşınmamalıdır.
Isırılan bölgeye lokal anestezik ve kaşıntı önleyici kremler uygulanabilir ancak alerji riski açısından dikkat edilmelidir.
Kaşınan yere tuzlu su, soda, sirke gibi maddeler sürülmemelidir.
Sivrisinek ısırıklarından korunma yollarına değinen Dr. Karahan, şu bilgileri paylaştı:
Riskli bölgelerde sineklik ve cibinlik kullanılmalıdır.
Uzun kollu ve bacakları kapatan kıyafetler tercih edilmelidir.
Parfüm gibi güçlü kokular sivrisinekleri çekebileceğinden kullanılmamalıdır.
Sıtma ve diğer sivrisineklerle bulaşan hastalıklar açısından riskli bölgelere seyahat edilecekse DEET (dietil m toluamid) içeren sinek kovucu ürünler kullanılmalıdır.
Dr. Karahan, DEET dışında pikaridin, limon okaliptüs yağı ve para mentan diol (PMD) içeren sinek kovucuların kullanılabileceğini belirtti. Ancak, limon okaliptüs yağı ve PMD'nin 3 yaş altı çocuklarda önerilmediğini vurgulayan Dr. Karahan, doğal adı altında satılan sinek kovucuların etkinliğinin bilinmediğini ve özellikle bulaşıcı hastalıklar yönünden riskli bölgelerde bu tür ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini söyledi.