Sırlarla dolu yapı : Mısır Piramitleri
Milattan önce yaklaşık 2500'lü yıllarda inşa edildikleri tahmin edilen Mısır Piramitleri, üst üste konulan ve tanesi bir kaç tonluk kireç taşlarından oluşan yapılardır.
Dönemin firavunlarına mezar olarak inşa edilen bu piramitler, başlarında bulunan mimarlar, mühendisler ve başka uzmanların yönlendirmesiyle Mısır'lı işçiler tarafından büyük çaba ve emeklerle oluşturulmuş nadide yapılardır. Mısır'da bulunan Nil Nehri'nin hemen batısında bulunan piramitlerin bu kadar büyük olmasının sebebi ise dönem halkının piramitler ne kadar büyük olursa firavunlarının da cennete o kadar yakın olacağına inanmalarından kaynaklanmaktadır.
Herkesin en çok merak ettiği ve hakkında birden fazla değişik söylentinin yayıldığı yapım aşaması konusu ise aslında hiç de sandığımız kadar büyük gizemlere sahip bir olay değil denilebilir. Neden mi? Çünkü Mısır Piramitleri tamamen mantığa, bilime ve matematiğe dayalı olarak inşa edilmiş yapılardır. Yani anlayacağınız, onları ne uzaylılar yapmıştır, ne de başka mistik ve metafizik güçlerle bir bağlantısı vardır. Gelelim nasıl yapıldığına.
Arkeologların ve bilim adamlarının araştırmaları gösteriyor ki halk tonlarca ağırlıktaki kireç taşlarını üst üste koyabilmek için toprağı kullanarak bir rampa oluşturmuş ve bu rampa üzerinden taşlar yukarıya doğru çekilmiş. Fakat yeni bir taş sırasına geçildiğinde bu düzen yeterli olmamış ve bu kez rampaların uzunluğu arttırılarak çözüm bulunmuş. Ve arkasındaki bu muazzam emeğe ve neredeyse 1200 kişilik bir işçi ekibine rağmen piramitlerin inşası neredeyse 20 yıldan fazla sürmüş. Buradan da firavunların piramitleri bir nevi vasiyet olarak istedikleri sonucuna varabiliriz.
Giza’da bulunan üç görkemli piramidin biraz doğusuna inşa edilmiş olan, yarı insan, yarı aslan vücutlu bir heykel Sfenks.. İsa'dan önce 2500'lü yıllarda firavun Khafre tarafından yapıldığı düşünülen bu muazzam yapıya dair aslında net bir bilgi mevcut değil. Antik olduğu kadar efsanevi bir yaratık da diyebileceğimiz Sfenks'i tam betimlemek gerekirse gövdesi uzanan bir aslanı, kafası ise bir firavun kafasını tasvir etmektedir. Aslanların güneş ile bağlantıları nedeniyle Mısır halkı aslanları kutsal sayardı, bu nedenle de Sfenks'in vücudu bir aslan vücudu olarak inşa edilmiştir. En büyük Sfenks, Nil Nehri'nin batı kıyısında bulunan Büyük Gize Sfenks'i olarak bilinmektedir. 73 metre uzunluğunda ve 20 metre yüksekliğinde olan bu devasal yapı doğan güneşi ve firavunun yeniden doğuşunu temsil etmektedir. Doğuya dönük inşa edilme sebebi ise her sabah yüzünü güneş tanrısı olan Ra'ya dönebilmesi içindir. Antik Mısır halkının bu heykele ne isim verdiği henüz bilinmiyor olsa da Büyük Sfenks'e Arapça'da " Dehşetin Babası " anlamına gelmektedir.