“İnsan ruhuna rehber”
Şeyh Galip’in eserleriyle insan ufkunu genişleten bir rehber olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ömür Ceylan, “Şeyh Galip, eserleri ve düşünceleriyle, yalnızca edebiyatın değil, insan ruhunun da ufkunu genişleten bir rehberdir. Onu anlamak hem kendimizi hem de dünyayı anlamaya bir adım daha yaklaşmaktır” diye konuştu.
“Bugüne ışık tutan bir miras bıraktı”
Prof. Dr. Türkan Alvan, “Şeyh Galip, yalnızca edebiyatın değil, Mevlevi geleneğinin de zirve isimlerinden biridir. Galata Mevlevihane’sinde 9 yıl şeyhlik yapmış, Sema’yı ilahi aşkın bir ifadesi olarak yüceltmiştir. Onun liderliğinde Sema, ruhsal bir derinlik kazanmış, Mevlevi geleneğinin estetik ve manevi boyutuna eşsiz bir katkı sunmuştur. Şeyh Galip’in hem şiiri hem de tasavvufi rehberliği, bugüne ışık tutan bir mirastır” dedi.
“Uyumun simgesidir”
Eserlerinde derin bir uyumun yer aldığına değinen Öğr. Gör. Dr. Veli Kılıçarslan, “Şeyh Galip, zıtlıkları uyumla birleştiren eşsiz bir şairdir. Hüsnü Aşk’ın gururunu taşırken Mevleviliğin tevazusunu benimsemiş, çileye girişiyle bu dengeyi sağlamıştır. Hem karakteri hem de eserleriyle derin bir uyumun simgesidir” şeklinde konuştu.
“Divan edebiyatında özel bir yere sahip”
Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ise, Şeyh Galip’in özel bir yere sahip olduğunu gösteren detaylardan bahsederken, “Şeyh Galip, Divan edebiyatının son büyük temsilcilerinden biri olarak, geleneksel şiir anlayışını derin bir tasavvufi perspektifle yeniden yorumlamıştır. Şairin dili ustalıkla kullanışı ve metaforlarla zenginleştirilmiş anlatımı, onun Divan edebiyatında neden özel bir yere sahip olduğunu açıkça gösterir” dedi.