USD 33,98
EUR 37,67
ALTIN 2.728,39
BIST100 9.771

Seyahat dönüşü bunlara dikkat!

Yolculuklarda karşılaşılan birçok fiziksel ve çevresel değişiklik; yükseklik, mikrobik flora , nem ve sıcaklıktaki önemli değişikliklere maruz kalma seyahat süresince ciddi olumsuzluklara yol açabilir. Peki Seyahat hastalıkları nelerdir? Seyahat hastalıklarından kurtulmak için neler yapılmalı? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...

Seyahat dönüşü bunlara dikkat!
21 Temmuz 2024 | 11:48
Son Güncelleme:

Yolculuklarda karşılaşılan birçok fiziksel ve çevresel değişiklik; yükseklik, mikrobik flora , nem ve sıcaklıktaki önemli değişikliklere maruz kalma seyahat süresince ciddi olumsuzluklara yol açabilir. Bu olumsuzlukların ayrıca stres ve yorgunluk ile birlikte kendini daha fazla göstermesi, hastalanmaya ve yolculuğun amacına ulaşmamasına neden olabilir. Yolculuklarla ilgili riskler yolcunun yaş, cinsiyet ve sağlık durumu gibi kişisel özelliklerine ve güzergah, amaç ve süre gibi yolculuğun özelliklerine göre de değişir.

Yolculuğa çıkanların yüzde 15'inde ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre yolculuğa çıkanların yüzde 15'inde ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkıyor ,% 10 u medikal tedaviye ihtiyaç duyuyor, yüzde 6'sı yarıda kesip dönmek zorunda kalıyor, % 20 sinde şikayetler seyahat sonrasında da devam ediyor

En skı görülen seyahat hastalıkları

Sıtma,Hepatitler (bulaşıcı sarılıklar), Sarı humma, parazitler, ishaller, grip, tifo, kolera, menenjit, AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.

Yaş seyahat hastalıklarının oluşumunu etkiliyor

Bebekler ve yaşlılar daha fazla risk altındadır.Bebekler yetersiz sıvı alımının veya ishalden dolayı su kaybının çok olduğu durumlarda, yetişkinlere göre daha çabuk su kaybederler. Ciddi sıvı kayıpları birkaç saat içinde bebeklerin hayatını tehdit edebilir. Hava yolculuğu, kabindeki hava basıncı değişikliklerinden dolayı bebeklerde rahatsızlığa yol açabilir. Bebekler ve küçük çocuklar ani yükseklik değişikliklerine karşı daha hassastır.

Yaşı ilerlemiş kişilerin sağlık durumları iyiyse, yolculuk onlar için bir sorun teşkil etmez. Yaşlı kimseler ise, uzun mesafeli geziler yapmayı planlamadan önce tıbbi tavsiyelere başvurmalıdır.

Yolculuk esnasında uzun süreli hareketsiz kalmaya bağlı olarak derin “ven trombozları”, yani bacaklarda pıhtı gelişebilir ve ölümcül olabilir.Yaşlılar, hamileler, daha önce varis ve benzeri şikayeti olanlar, doğum kontrol ilacı kullananlar ve obezlerde risk daha fazladır.

Önlem olarak yolculuk öncesinde, eğer bir engel yoksa, alınacak Aspirin veya yolculuk sırasında yapılacak kısa süreli egzersizler bu hastalıktan korunmayı sağlar. Uzun süreli yolculuklarda kısa aralıklarla uyumaya çalışmak, bol su içmek, alkol ve kafeinden uzak durmak dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalardır